Iz speleoloških objekata u Livnu i Tomislavgradu uklonjena veća količina NUS-a

Na području općine Tomislavgrad i Grada Livna proteklih dana odvijala se vrlo zahtijevana aktivnost vezana za uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava iz osam speleoloških objekata. Zadatak su realizirali operateri za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave Civilne zaštite u suradnji s članovima Speleološkog društva „Mijatovi Dvori“ i Gorske službe spašavanja Kantona 10.

Speleolozi iz tomislavgradskih „Mijatovih dvora“, među kojima je i livanjski Amerikanac Joshua Carter, član SD „Mijatovi dvori“ i direktor WHI BiH Livno, godinama istražuju speleo objekte, te uz tajnoviti živi svijet, prelijepe pećinske ukrase i značajne arheološke nalaze, svjedoče i ljudskom nemaru.

„Svega smo našli, od smeća do mrtvih životinja, ostataka rata, auta, svega“, priča Carter.

Ostatke iz rata nisu mogli čistiti sami te su se za pomoć obratili onomu tko može.

„Dojava je išla preko Operativnog centra Kantonalne uprave Civilne zaštite, na što smo mi reagirali i uputili zahtjev Federalnoj upravi Civilne zaštite u Sarajevo. Oni imaju poseban tim koji može ukloniti upravo ta sredstva. Protekla tri dana radili smo na prostoru općina Tomislavgrad i Grada Livna, gdje smo iz sedam speleoloških objekata uklonili minsko-eksplozivna sredstva“, navodi Marino Vidović, načelnik Sektora za mjere zaštite i spašavanja uprave CZ K10.

„Da budem malo neskroman, uradili smo posao za kakav nisam siguran da je urađen na području Federacije ili cijele BiH“, istakao je Sead Vrana, šef Odsjeka za uklanjanje eksplozivnih sredstava FUCZ.

Operacija uklanjanja minobacačkih mina, ručnih bombi, protuavionskog streljiva, protutenkovskih raketa i ostalog okončana je s čišćenjem najzahtjevnije jame Golubinka u Livnu.

„Ovdje se radilo o sredstvu ručna kumulativna bomba M79, koja je bila u izuzetno nestabilnom stanju tako da je čak i odron kamenja, koje se nalazilo na dnu jame, mogao da dovede do njene aktivacije i eksplozije“, objašnjava Vrana.

Poštujući sve propisane procedure za uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava uništena je na mjestu, te na taj način uspješno okončan trodnevni ciklus uklanjanja eksplozivnih sredstava iz speleo objekata.

federalna.ba/Željka Mihaljević

Livno Tomislavgrad NUS
Husein Smajić Vesela Bugojno Mandino Selo Tomislavgrad
0 14.08.2022 18:14
Livanjsko kulturno ljeto Livanjsko ljeto Livno ždralovi
0 12.08.2022 18:09
humanitarna akcija humanitarni rad Livno BiH Šampioni srca
0 11.08.2022 20:17
Livno med sir
0 08.08.2022 17:13
Tomislavgrad Željko Musić - Ćile BiH kultura književnost
0 08.08.2022 11:36