Iz izraelskog zatvora pušteno 30 palestinskih žena i djece

Nakon nekoliko sati odlaganja, izraelske vlasti su oslobodile grupu od 30 palestinskih zatvorenika, objavila je izraelska zatvorska služba.

Palestinci koji su pušteni iz zatvora Ofer prevezeni su u nekoliko vozila Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

Ministarstvo vanjskih poslova Katara u srijedu je objavilo da se među Palestincima puštenim iz izraelskog zatvora nalazi 16 maloljetnika i 14 žena.

Izraelski vojnici intervenisali su oklopnim vojnim džipovima protiv uglavnom mladih Palestinaca koji su čekali u Betuniji, palestinskom gradu koji se nalazi na putu za zatvor Ofer i Ramallah.

Izraelska vojska bacila je suzavac i šok bombe na Palestince u regionu i otvorila vatru gumenim mecima.

Prema izjavi palestinskog Crvenog polumjeseca, 5 Palestinaca je povrijeđeno, od kojih jedan teže, kada su izraelski vojnici otvorili vatru na Palestince.

S druge strane, izraelska vojska ranije je saopštila da je deset izraelskih zarobljenika koje je držao Hamas u Pojasu Gaze predato osoblju Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

U saopštenju glasnogovornika izraelske vojske navodi se da su zvaničnici Crvenog križa potvrdili da je u njihov konvoj predato desetero izraelskih žena i djece koje je držao Hamas u Pojasu Gaze, kao i četiri državljana Tajlanda.

Ministarstvo vanjskih poslova Katara objavio je da je među oslobođenim izraelskim taocima pet maloljetnika i pet žena, uključujući jednu maloljetnu osobu iz Holandije, troje Nijemaca i Amerikanku.

Izrael je pokrenuo veliku vojnu kampanju u Pojasu Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Od tada je ubio više od 15.000 ljudi, uključujući 6.150 djece i 4.000 žena, prema zdravstvenim vlastima u enklavi.

Službeni izraelski broj mrtvih iznosi 1.200.

Četverodnevna humanitarna pauza koju je posredovao Katar stupila je na snagu u petak, a koja je privremeno zaustavila izraelske napade na Gazu i uključila oslobađanje Izraelaca od strane Hamasa u zamjenu za oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora od strane Izraela.

Katar je kasno u ponedjeljak objavio sporazum o produženju početne četverodnevne pauze za još dva dana.

federalna.ba/AA

Palestinci razmjena Gaza
Gaza djeca glad Bernie Sanders
0 21.02.2024 09:32
bolnica Gaza Ujedinjene nacije
0 21.02.2024 09:21
SAD Gaza Vijeće sigurnosti UN-a
0 20.02.2024 18:53
SAD Vijeće sigurnosti UN Gaza nacrt rezolucije
0 20.02.2024 13:09