Iz Grada Mostara kažu da se neće rušiti zaštićene građevine

Iz Grada Mostara kažu da se neće rušiti zaštićene građevine

Povodom objavljenog Javnog poziva u kojem Grad Mostar poziva vlasnike devastiranih i ruševnih objekata da se jave i podnesu zahtjev za odobrenje uklanjanja, iz Grada su u subotu pojasnili kako se neće rušiti građevine pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i kulturne baštine Mostara.

Kako navode, poznat je status građevina poput kuće Mujage Komadine, Sahat kule, mostarske spomeničke baštine i onih koji su u procesu obnove poput Doma Armije, Name i Djevojačke škole i te će građevine imati drugačiji pristup rješavanju stanja.

Popis ruševnih građevina i utvrđivanje vlasništva je prvi korak koji se morao provesti i objaviti kako bi svi uključeni u proces znali koje građevine su činjenično sa stanovišta struke u statusu devastiranosti i čine opasnost po građane i narušavaju izgled grada, kako bi se odazvali Javnom pozivu i zatražili odobrenja za uklanjanje koja će biti provedena u skladu s dostavljenim elaboratima, kažu iz Grada.

Za javne objekte Grada Mostara s popisa kreće se u izradu stručnih elaborata o nosivosti, te mogućnosti obnove ili uklanjanja. Na tim građevinama struka će reći je li moguća obnova i u kojem pravcu će ići. Zbog toga sastavni dio procesa konačnog uklanjanja ili obnove jeste izrada elaborata o nosivosti građevina koji će za svaku građevinu pojedinačno raditi nezavisni projektantski biroi i akademska zajednica, odnosno strukovni fakulteti koji po zakonu imaju ovlaštenja izrade elaborata.

"Cilj je poziva i cjelokupnih aktivnosti da zajedničkim naporima i djelovanjem s vlasnicima učinimo Mostar sigurnijim i ljepšim okruženjem. Zbog toga još jedanput pozivamo sve vlasnike građevina, više razine vlasti, javnost Mostara, akademsku zajednicu i građane da budemo partneri u rješavanju ovog problema koji nam svima desetljećima smeta i čini probleme za Mostar", ističu iz Grada.

Oslobađanje Mostara od ruševina, kako kažu, može se učiniti samo zajedničkom suradnjom i podrškom aktualnoj mostarskoj vlasti i Gradskoj upravi.

federalna.ba/Fena

Gradska uprava Mostar Grad Mostar
Grad Mostar Fondacija Mozaik Omladinska banka Mostar
0 27.03.2024 19:47
Lana Pudar Nemanja Bilbija Grad Mostar Bosna i Hercegovina
0 27.03.2024 08:57
Mostar Grad Mostar budžet proračun
0 25.01.2024 17:08