Italijani ubjedljivo najveći ljubitelji tjestenina u Evropi
(Izvor: Ilustracija)

Italijani ubjedljivo najveći ljubitelji tjestenina u Evropi

Italijani su tradicionalno poznati kao ljubitelji špageta i drugih vrsta tjestenina, pa ne iznenađuje podatak da ta zemlja ubjedljivo prednjači u Evropi po potrošnji tjestenina po stanovniku.

U Italiji se godišnje po stanovniku proda 39,7 kilograma tjestenina, u čemu je daleko ispred svih evropskih zemalja, piše njemački statistički portal Statista povodom Svjetskog dana paste, 25. oktobra.

U Evropi je po prodaji špageta, makarona, fuzila i sličnih tjestenina na drugom mjestu Francuska, ali sa "samo" 29,4 kilograma zaostaje više od deset kilograma za Italijom. U statistiku nisu uključena gotova jela, ni punjene tjestenine, poput raviola.

Prema najnovijim podacima evropska statističke agencije Eurostat, u Evropskoj uniji je 2022. godine proizvedeno ukupno 6,1 miliona tona tjestenina, što je 20 posto više nego prije pet godina.

I u tome je sa udjelom od 4,2 miliona tona ubjedljivo prednjačila Italija, koja je ujedno i najveći izvoznik te namirnice. Ta zemlja je 2022. godine izvezla 2,1 miliona tona što je 77 posto ukupnog evropskog izvoza.

Po mapi objavljenoj na portalu Statista, Srbija je kao i većina zemalja Balkana, ali i Njemačka i Poljska i Rusija, u grupi država u kojima se godišnje po stanovniku konzumira između pet i 9,9 kilograma različitih tjestenina.

Među zemljama u kojima je potrošnja između deset i 19,9 kilograma su Portugal, Švajcarska, Turska, ali i Češka, Švedska, Finska i Litvanija.

Najmanje omiljene, sa prodajom koja ne premašuje pet kilograma godišnje, tjestenine su prema istom grafikonu u Austriji, Sloveniji, Velikoj Britaniji i Irskoj.

U Velikoj Britaniji se godišnje proda manje od dva kilograma tjestenina po stanovniku, što je i najmanje u Evropi.

Prema procjeni analitičara Statiste, u Evropi je 2023. godine prodato špageta i sličnih sirovih tjestenina u vrijednosti od oko 23,45 milijardi eura, a po jedna petina te sume, ukupno nešto više od deset milijardi eura, otpada na Italiju i Francusku.

federalna.ba/Beta

tjestenina Italija potrošnja Svjetski dan paste