Italija bi mogla da uvede obaveznu vakcinaciju za igrače
(Izvor: pixabay.com/mufidpwt/Ilustracija)

Italija bi mogla da uvede obaveznu vakcinaciju za igrače

Fudbalski savez Italije razmišlja da od vlade zatraži da uvede obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa za igrače, izjavio je danas predsjednik saveza Gabrijele Gravina.

Novom uredbom italijanske vlade od ove nedjelje vakcinacija je obavezna za policiju, vojsku i sve zaposlene u školama. Ranije su vakcine bile obavezne samo za zdravstvene radnike i zaposlene u staračkim domovima.

Gravina je rekao da je već zatražio od udruženja igrača i šefova različitih liga u Italiji da podstaknu svoje članove da se vakcinišu, ali da bi mogao da ode i korak dalje.

"Imamo oko 4-5 posto igrača koji nemaju zeleni sertifikat, ali neki od njih ga nemaju jer su primili neku od vakcina koje nije priznata u našoj zemlji", rekao je Gravina.

"Ako se pojave brojke koje ugrožavaju fudbal, tražićemo od vlade ad hok uredbu kao što je, na primjer, urađeno sa zaposlenima u školama. I pored svih protokola, ako nevakcinisani idu u istu svlačionicu kao i ostali, rizik je veoma velik. Ne možemo sebi da priuštimo još jedan debakl posle svih žrtava koje smo podnijeli", dodao je on.

Italijanski zeleni sertifikat sadrži dokaz o vakcinaciji, negativnom testu ili preležanom virusu. Novom uredbom, vlada uvodi "pojačani" zeleni sertifikat koji isključuje mogućnost da se pokaže negativan test za ulazak na određena mjesta, uključujući i fudbalske stadione počev od 6. decembra.

Sa sve većim brojem slučajeva zaraze širom Evrope, zbog čega su neki stadioni ponovo zatvoreni za navijače, Italija se nada da će joj nove mjere omogućiti da zadrži svoje stadione na 75 posto kapaciteta.

"Slažem se sa inicijativom vlade. To je jedini način da zaštitimo naših 75 posto", rekao je Gravina.

federalna.ba/Beta

sport vakcina cjepivo igrači pandemija koronavirus Covid19