Isusovci, 04.04.2021.

„Moli tako kao da sve ovisi o Bogu, ali sudjeluj kao da samo o tebi ovisi hoćeš li biti spašen“, govorio je sveti Ignacije Lojola osnivač Družbe Isusove. Osnovan u 16. vijeku, novi red pod geslom Sve na veću slavu Božju, brzo se proširio svijetom i danas ima preko 23.000 redovnika koji promiču prije svega ideje prosvjećivanja. U BiH žive i rade samo četiri isusovca i to u vrlo neuslovnoj župnoj crkvi, čekajući završetak izgradanje nove u sarajevskom naselju Grbavica. Isusovci su unijeli novi vid redovničkog života u katoličku crkvu.

„Mi isusovci ne živimo povučeno nego usred svijeta i ljudske probleme uzimamo kao svoje“, govori nam pater Krešimir Djaković župnik župe sv. Ignacija u Sarajevu koji skrbi za oko 450 vjernika. Na upit o tome čime hrabri svoje vjernike, kazao je kako nastoji biti pozitivan i zahvaliti svima koji daju svoj prilog za dovršetak crkve i pastoralnog centra, te da im usađuje nadu kako će jednog dana na još dostojanstveniji način moći slaviti Boga u novoj crkvi. „Dosada nije bilo zvona, nije bilo nikakvoga znaka, a sada će biti zvonik, koji će pozivati ljude na molitvu“, kazao je p. Djaković koji je naglasio da su župljani hrabri, te da im je stalo i pored toga što je župa mala po broju vjernika.

Zvono koje će zvoniti na misnom slavlju na Koševu, izliveno u Zagrebu, u čast dolaska papa Franje koji inače pripadao redu Družbe Isusove, biće darovano crkvi sv. Ignacija Lojolskog kao spomen na papinu posjetu Sarajevu.Isusovci p. Krešimir Djaković, p. Luka Lučić, p. Mato Anić te uzoriti kardinal Vinko Puljić sagovornici su u ovoj emisiji.

federalna.ba

Isusovci