videoprilog Mirne Ždralović (Federacija danas)

Istražna komisija za pravosuđe zasjedala, u martu nova saslušanja

Nakon 8 mjeseci zasjedala je Privremena komisija za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Članovi složno poručili da su zadovoljni dosadašnjim saznanjima i radom. Dodali su da će uskoro završiti izvještaj o stanju u pravosuđu te se nadaju da će nakon njegovog usvajanja krenuti ka rješavanju problema korupcije u pravosuđu.

Korupcija među onima koji bi trebali da je iskorijene veliki je problem Bosne i Hercegovine. Privremena istražna komisija za pravosuđe, nakon 8 mjeseci nerada, poručuje da je njihov izvještaj skoro finaliziran te da će u prvoj polovini marta saslušati i vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH, kao i glavnu tužiteljicu Kantona Sarajevo, koji bi svojim informacijama i saznanjima nadopunili izvještaj.

“Odlučili smo da pozovemo glavnog tužioca BiH Milanka Kajganića i glavnu tužiteljicu Kantona Sarajevo Sabinu Sarajlija. Očekujem ta svjedočenja u prvoj polovini marta. I očekujem da izvještaj, koji je skoro već finaliziran, Istražna komisija također razmotri i da taj izvještaj predoči Zastupničkom domu na razmatranje i usvajanje do kraja mandata”, kazao je predsjedavajući Istražne komisije za pravosuđe PSBiH Damir Arnaut (NS).

Podsjetio je Arnaut da je upravo ova komisija zvanično dobila saznanja o nepravilnostima u radu smijenjenih Gordane Tadić i Milana Tegeltije. Samim tim nadaju se da će usvajanjem njihovog izvještaja riješiti i druge nepravilnosti, koje svakako postoje. Naravno, predstavnici iz RS-a nisu danas učestvovali u donošenju odluka, ali smatraju da se problem korupcije mora što prije riješiti.

“Ja prvo očekujem da se pitanje nametnute Inzkove odluke razrrješi da bismo mogli svi jednako učestvovati u donošenju odluka. Ja danas nisam učestvovao u donošenju odluka, ali u svakom slučaju smatram da je jako važno i možda najveći prioritet ove zemlje da se ta borba protiv korupcije stavi kao ključni izazov”, istakao je član Istražne komisije za pravosuđe Branislav Borenović (PDP).

Zamjenik predsjedavajućeg Istražne komisije za pravosuđe PSBiH Dragan Mektić (SDS) navodi kako je je stekao utisak da je stanje u pravosuđu BiH katastrofalno: “Čuli smo frapantne stvari šta se tu sve radi u smislu nepravilnosti i anomalija”.

Mektić je podsjetio da HDZ i SNSD nisu bili ni za formiranje ove komisije, zbog, kako kaže, i njihove umiješanosti u rad pravosudnih institucija. Ipak, poruka jasna, daljnjih opstrukcija ne bi smjelo biti, jer za funkcioniranje države moraju funkcionirati i svi nivoi vlasti, a najveću opstrukciju pravi nefunkcionalno i korumpirano pravosuđe te taj problem što prije mora biti riješen.

federalna.ba

pravosuđe
Zdravko Mamić pravosuđe Hrvatska
0 20.06.2022 13:04
VSTV pravosuđe Delegacija EU u BiH
0 30.05.2022 17:04
pravosuđe Murat Tahirović Dženana Karup Druško Karuše Ivana Žanić Fond za humanitarno pravo Udruženje žrtava i svjedoka genocida
0 22.04.2022 19:13
Milorad Dodik pravosuđe
0 15.02.2022 22:19