Istraživanje: Bebe rođene carskim rezom imaju veći rizik od hospitalizacije zbog infekcije
Ilustracija (Izvor: Getty Images)

Istraživanje: Bebe rođene carskim rezom imaju veći rizik od hospitalizacije zbog infekcije

Rezultati naučnog istraživanja pokazali su da bebe rođene carskim rezom imaju veći rizik od hospitalizacije zbog infekcije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Profesori i stručnjaci s Naučnog instituta Murdoch za istraživanje djeteta u Melbourneu (MCRI) i danskog Univerziteta Aarhus proveli su istraživanje u kojem su analizirali oko 7,2 miliona porođaja u Australiji, Danskoj, Škotskoj i Engleskoj, od kojih je 23 posto obavljeno carskim rezom.

Rezultati istraživanja su pokazali da je oko 1,5 miliona djece hospitalizirano zbog infekcije prije nego što su navršili pet godina.

Otkriveno je također da se 14.000 ovih infekcija odnosi na neplanski i hitni carski rez, a 18.500 na planski carski rez s prethodnim pristankom.

Profesor Lars Pedersen, član istraživačkog tima, smatra da razlog povezanosti između carskog reza i hospitalizacije zbog infekcija može biti taj što bebe rođene tim putem nisu izložene mikrobima kao kod normalnog porođaja.

Međutim, stručnjaci smatraju da je uprkos riziku od infekcije u djetinjstvu, carski rez možda i najsigurniji način porođaja za neke žene i bebe.

Dr. Jessica Miller, jedan od autora studije, istakla je da će, s obzirom na to da je infekcija glavni uzrok hospitalizacije djece, svaka mjera koja će dovesti do smanjenja stope infekcija poboljšati zdravlje šire populacije.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Plos Medicine".

Broj carskih rezova u svijetu gotovo je udvostručen od 2000. godine, a širom svijeta svake godine se obavi oko 6,2 miliona carskih rezova izazvanih nemedicinskim razlozima.

Carski rez provodi se u slučajevima kada je ugroženo zdravlje majke i bebe. Carski rez jedna je od najvećih operacija u području abdomena i kao i svaka operacija sa sobom nosi određene rizike kao što su: pojačano krvarenje nakon poroda, mogućnost infekcija, alergijske reakcije na lijekove, tromboza, povreda unutrašnjih organa majke te ozljeđivanje bebe.

Upravo ti rizici glavni su razlog zašto su ljekari uvijek skloniji normalnom porodu, a na carski rez se odlučuju u posebnim okolnostima.

federalna.ba/AA