videoprilog Elme Svraka (Federacija danas)

Protest zbog nemogućnosti stupanja u istospolni brak

Zbog nemogućnosti stupanja u istospolni brak, ispred Općine Centar, pripadnici LGBT zajednice protestom su ukazali na potrebu usvajanja zakona o istospolnim zajednicama. Na ovaj način željeli su izvršiti pritisak na vlasti da nastave sa procesom donošenja zakona. Javnu akciju pokrenuo je Sarajevski otvoreni centar, organizacija civilnog društva koja radi na unapređenju položaja LGBT osoba u BiH.

Bosna i Hercegovina nema zakon kojim bi bio regulisan status istospolnih zajednica. Zbog toga, pet parova danas nije moglo zakonski registrovati svoje istospolno partnerstvo. LGBT populacija je dio društva u kojem živimo, te zaslužuju ravnopravan odnos i prava koje imaju i heteroseksualni parovi, poručili su učesnici mirnog skupa.

“Mi kao istospolni parovi nemamo mogućnost da ostvarimo pravo na uzajamno uzdržavanje, nemamo pravo na nasljedstvo ili penziju, ukoliko neko od partnera ili partnerica premine. Nemamo pravo na zdravstveno osiguranje po osnovu partnera ili partnerice koje rade ukoliko mi nemamo regulirane radne odnose, nemamo pravo da zajednički stičemo imovinu, da regulišemo zajedničku imovinu i mnoga druga prava. Dakle - socijalna prava koja uživaju heteroseksualni parovi u BiH”, kaže Dajana Bakić, operativna rukovoditeljica Sarajevskog otvorenog centra.

Pomak je učinjen u oktobru 2018. godine, kada je Vlada FBiH donijela zaključak o formiranju radne grupe, koja bi radila na izradi zakona, ali sve je ostalo na tome. Prošle su četiri godine, a istospolni parovi još čekaju da bude riješeno pitanje njihovog pravnog prepoznavanja u Federaciji. Izloženi su diskrimaciji koja se ogleda u nizu životnih pitanja koja ostaju neregulisana, a istospolne zajednice ostaju izvan zakona.

Izvršna direktorca Sarajevskog otvorenog centra Emina Bošnjak podsjeća kako je i ona građanka ove države: “Meni  je, zapravo, stalo do toga da institucije za čiji rad ja plaćam poreze redovno i u čijem političkom javnom životu želim da ravnopravno učestvujem - u tome sam onemogućena”.

Pripadnici LGBT zajednice još nemaju podršku društva, ali je njihova zajednica postala vidljiva. Iako je diskriminacija u velikom procentu njihova stvarnost, poručuju da je ovo realnost u kojoj žive istospolni parovi. Ipak, ulažu ogroman napor da se njihov status ozakoni.

“O istospolnim brakovima nisam razmišljao dok neki od mojih prijatelja nisu došli u fazu da razmišljaju o zajedničkom životu, odnosno o ozakonjenom zajedničkom životu i tad sam shvatio da sam ja privilegovan i da ja, zapravo, mogu aplicirati za ostvarivanje bračnog statusa, dok neko ko pored mene živi - ne može, samo zbog svoje seksualne orijetacije”, kaže Edo Kanlić, koordinator programa u Sarajevskom kulturnom centru.

Slovenija i Hrvatska su jedine zemlje u regionu koje su riješile zakonsko pitanje istospolnih zajednica. Značajan pomak je učinila i Crna Gora koja je krajem 2019. godine usvojila Prijedlog zakona o životnom partnerstvu istog spola i uputila ga u parlamentarnu proceduru. Na institucijama BiH je daju odgovore na potrebe svojih građana, pa i onih građana koji imaju drugačiju seksualnu orijentaciju.

federalna.ba

LGBT Sarajevo Zakon o istospolnim zajednicama
FIBA trofej košarka Sarajevo
0 27.06.2022 15:41
Sarajevo performans Together Narodno pozorište Sarajevo art festival ZVRK Jasmina Prolić
0 26.06.2022 19:17
Sarajevo Ja, Bosanac Aleksandar Knežević Bosanska akademija nauka i umjetnosti 'Kulin ban'
0 26.06.2022 15:31
parada ponosa Povorka ponosa LGBTIQ LGBT Skoplje Sjeverna Makedonija
0 25.06.2022 22:40