videoprilog Damire Ibranović (Dnevnik 1)

Izrael nastavio zračne udare na Gazu, Islamski džihad najavio odmazdu

Izraelski zrakoplovi napadaju pojas Gaze, a tijekom noći je zabilježen niz raketnih napada. Izraelski dužnosnici procjenjuju da je situacija krajnje neizvjesna i da bi mogla potrajati.

Od ranog jutra traju napadi iz zraka na pojas Gaze, a izraelske snage su i tokom noći raketirale to područje. Tvrde da su ciljali vojne baze i oružje terorističkih grupa u Pojasu Gaze. U napadima je poginulo 10, a ranjeno oko 80 osoba. Među ubijenima su najmanje četiri pripadnika Islamskog džihada i petogodišnja djevojčica.

“Izrael je izvršio preciznu protivterorističku operaciju protiv neposredne prijetnje. Naša borba nije protiv naroda Gaze. Islamski džihad je iranski zastupnik koji želi uništiti državu Izrael i ubiti nevine Izraelce. Šef Islamskog džihada je trenutno u Tehranu. Uradit ćemo sve što treba da bismo zaštitili naš narod. Život na jugu zemlje je ozbiljno narušen. Izrael nije zainteresovan za velike sukobe u Gazi, ali ne bježimo od toga”, rekao je premijer Izraela Jair Lapid.

Pripadnici militantne organizacije Islamski džihad odgovorili su ispaljivanjem više od 100 raketa na izraelsku teritoriju, većinom u pograničnom dijelu. Najavili su odmazdu, uključujući i napad na Tel Aviv. U izraelskom napadu na Gazu poginuo je Tajsir el-Džabari, komandant Islamskog džihada.

“Ovo je objava sveopšteg rata protiv naroda Palestine, odgovorit ćemo na to. Ovo je narušavanje i zanemarivanje svih napora uloženih da bi se vratio mir. Neprijatelj se kao i inače ponio podmuklo, izvodeći napad. Jasno govorim - na ovaj zločin odgovorit ćemo  svim silama”, poručio je Daud Šehab, glasnogovornik pokreta Islamski džihad.

Ovo je najozbiljnija eskalacija sukoba između Palestinaca i Izraela u ovoj godini.  Izrael je zatvorio sve prelaze u Gazi i neke obližnje puteve. U pojasu oko Gaze proglašena je specijalna situacija, a ministar odbrane Beni Ganc je odobrio poziv za 25 hiljada rezervista.

“Mislim da se ovo ne može opisati kao prava opsada ili blokada, ali nije prijatno. Pristup nekim naseljima je mnogo teži, ide se sporednim cestama, ali po mom mišljenju, to je podnošljivo. Pitanje je - gdje sve ovo vodi? Čini mi se da ne postoji vojno rješenja za pitanje Gaze ili Zapadne obale. Poprilično sam pesimističan jer nijedna strana nema volju za rješavanje ovog pitanja”, kaže Micha Ben-Hillel, stanovnik kibuca Nir Am.

Iz izraelskog Ministarstva unutrašnjih poslova poručili su da ne znaju kako će se novonastala situacija odvijati, te da bi ovo mogla biti duga i teška runda sukoba. U međuvremenu, oglasio se i Hamas, koji upravlja pojasom Gaze. Poručeno je da su naoružane grupe ujedinjene u borbi i da neće šutjeti.

federalna.ba

Izrael Palestina Gaza