Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila sramno negiranje genocida

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila sramno negiranje genocida

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila je današnje usvajanje zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske kojima se negira genocid u Srebrenici, umanjuje broj žrtava i krivotvori istina.

Navode da usvajanje tzv. izvještaja od kojeg su se u međuvremenu ogradili i neki od potpisanih autora ne služi na čast političkim predstavnicima srpskog naroda.

- Ovakvo ponovno traumatiziranje preživjelih žrtava genocida je najbolji argument zašto je neophodno usvajanje najavljene Rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda kojom se 11. juli određuje kao Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine - saopćeno je iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Od domaćih političkih aktera i međunarodne zajednice, kako se navodi, očekuje da "ove sramne postupke osude i da prekinu saradnju sa Narodnom skupštinom RS, institucijom koja krši osnovne principe pristojnosti i ljudskog dostojanstva žrtava koje se na ovaj način ponovo ubijaju".

- Oni koji negiraju genocid i zločine, koji izjednačavaju žrtvu i zločinca, koji veličaju ratne zločince i koji izjavama o tome kako se 'ne može živjeti sa muslimanima' i 'kako muslimani mogu živjeti samo na 25 posto teritorije' najavljuju nastavak realizacije genocidne namjere, prijetnja su miru i prepreka izgradnji povjerenja na ovim prostorima. To nisu oni koji pozivaju da se skine kolektivna odgovornost sa čitavog jednog naroda i da se jasno osude politike i institucije koje su organizovale i počinile genocid - saopćila je Islamska zajednica u BiH. 

Naglašava da je Rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a suočavanje sa istinom, priznavanje zločina, njegova osuda i ograđivanje od njegovih počinilaca i politika koje su ga uzrokovale jedini put u bolju budućnost i jedini garant mira na ovim prostorima.

federalna.ba/Fena

Islamska zajednica BiH genocid u Srebrenici NSRS
genocid u Srebrenici Rezolucija o genocidu u Srebrenici VSUN Mađarska
0 15.05.2024 21:25
genocid u Srebrenici rezolucija o Srebrenici Srbija Zlatko Lagumdžija
0 10.05.2024 22:18
genocid u Srebrenici Generalna skupština UN-a rezolucija o Srebrenici Željka Cvijanović Milorad Dodik
0 10.05.2024 20:51
Arnaudija džamija Milorad Dodik Draško Stanivuković Islamska zajednica BiH
0 07.05.2024 12:28