videoprilog Hane Vranac (Federacija danas)

‘Isječci zaboravljenog vremena’ u Umjetničkoj galeriji BiH

U sarajevskoj Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine otvara se izložba “Isječci zaboravljenog vremena” Ivana Hrkaša. Postavkom fotografija plaže u suodnosu s radovima iz arhiva galerije, autor spašava vlastito, ali i kolektivno sjećanje.

U kasno sarajevsko ljeto fotograf Ivan Hrkaš u prostore Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine donosi plažu. Onu iz djetinjeg sjećanja artikulisanu kroz nedavno fotografisanu. A fragmente takve postavlja u suodnos s drugim, motivski povezanim umjetničkim djelima iz arhiva galerije.

“Neki radovi su nastali ’40-ih, neki ’70-ih, ’80-ih, u različitim periodima 20. vijeka, kako su s tom plažom, koju sam fotografisao 2015. - odjednom postali jedna cjelina”, ističe Hrkaš.

Komunikacijom umjetničkih radova umjesto vlastitog sjećanja autora, postavka postaje heterotopija koja poziva na evociranje indiviudalnog sjećanja posmatrača. Jedan od efekata toga je tehnika, odnosno fotogafisanje očevim “idiot” aparatom.

“Način na koji Ivan prezentira je korištenje starih tehnologija, starih aparata, potpuno nesavršenih u odnosu na ono što smo danas navikli - visoke tehnologije i rezolucije. On svjesno odlazi u neku prošlost”, kaže kustosica izložbe Ivana Udovičić.

Tehnikom, ali i ulaskom u galerijski arhiv i stavljajući imperativ na njegovu važnost, autor se odupire najvećem strahu - zaboravu. A posjetoci vlastito sjećanje ovom izložbog mogu evocirati do 24. septembra.

federalna.ba

Ivan Hrkaš Umjetnička galerija BiH