Isak odao počast poginulim pripadnicima Odreda policije za specijalne namjene 'Lasta'

Isak odao počast poginulim pripadnicima Odreda policije za specijalne namjene 'Lasta'

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, zajedno sa svojim najbližim saradnicima, odao je počast i položio cvijeće ispred spomen-obilježja poginulim pripadnicima Odreda policije za specijalne namjene "Lasta".

Isak je položio cvijeće na šehidskom mezarju Kovači, šehidskom mezarju Lav, groblju Sveti Josip i na Centralnom spomen obilježju šehidima i palim borcima Odreda policije za specijalne namjene "Lasta".

U obraćanju prisutnima Isak je posebno ukazao na važnost njegovanja kulture sjećanja na sve heroje koji su dali svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine.

- Danas odajemo počast istinskim herojima Bosne i Hercegovine koji su između opstanka ili nestanka odabrali borbu za opstanak i očuvanje jedine nam domovine. Odred "Lasta" činili su mladići različitih nacionalnosti koji su pokazali da se domovina brani zajedništvom i srcem. Zato njihova djela trebaju biti podstrek svima nama da nastavimo borbu za Bosnu i Hercegovinu i da naši budući naraštaji spoznaju da blagodati mira i slobode nisu olako stečeni - istakao je Isak.

On je na šehidskom mezarju Kovači učenjem Fatihe odao počast i prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Aliji Izetbegoviću.

Odred policije za specijalne namjene "Lasta" osnovan 15. maja 1992. i djelovao do augusta 1996. kao specijalna jedinica CSB-a Sarajevo i MUP-a RBiH, odnosno Oružanih snaga Republike BiH. Kroz Odred je prošlo oko 400 pripadnika, a njih 56 je dalo svoje živote u borbi za državu Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

federalna.ba/Fena

Lasta Ramo Isak