Isak na Evroazijskom ekonomskom samitu - BiH i Tursku povezuju iskreni i prijateljski odnosi
(Izvor: Fena/FMUP)

Isak na Evroazijskom ekonomskom samitu - BiH i Tursku povezuju iskreni i prijateljski odnosi

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak danas je u Istanbulu učestvovao na panelu kojim je zvanično otvoren 27. Evroazijski ekonomski samit pod nazivom "Od krize do stabilnosti, izgradnje inkluzivnog svijeta“.

Isak je uputio čestitke organizatoru na uspješnoj organizaciji samita i naglasio da Bosnu i Hercegovinu i Republiku Tursku povezuju iskreni i prijateljski odnosi.

Samit se održava u organizaciji Fondacije Marmara Group (MGV) i traje od 21. do 22. februara. Posvećen je rješavanju najizazovnijih pitanja s kojima se suočava globalna zajednica. Neke od tema koje su zastupljene su: opća ekonomska pitanja, klimatska kriza, pitanje životne sredine i energetike, zatim temeljna ljudska prava i pitanja iz oblasti demokratije.

Također, na samitu će se razmatrati i pitanja uloge i značaja saradnje u oblasti nedozvoljene trgovine drogom, trgovine ljudima i ljudskim organima o borbi protiv krijumčarenja oružja, kao i o zaštiti istorijskih i arheoloških artefakata te i plemenitih metala.

Planirana je i specijalna sjednica Održivo upravljanje vodama u znak sjećanja na bivšeg predsjednika i premijera Turske Suleymana Demirela povodom 100. godišnjice njegovog rođenja.

Samit je ugostio više od 300 političara, diplomata, akademika, predstavnika vjerskih institucija te poduzetnika iz više od 40 zemalja, uključujući bivše predsjednike iz 20 zemalja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

federalna.ba/Fena

Ramo Isak Turska BiH