Prilog: Miranda Fejzagić

Irena Hadžiabdić za FR: Izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit stupile na snagu.

Izmjene Izbornog zakona BiH, koje je nedavno nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit, danas su stupile na snagu. U Centralnoj izbornoj komisiji BiH uvjereni su da će njihova primjena osigurati fer izbore, s obzirom na činjenicu da su kazne sada mnogo strože.

 

Od danas, Centralna izborna komisija primjenjivaće mnogo stože kazne, kazala je članica CIK-a Irena Hadžiabdić:

“Samo poglavlje 19 A, koje se i dosad odnosilo na kaznene odredbe je pojačano, prije svega strožim sankcijama, koje su do sada iznosile do 10.000 KM maksimalno. Sada se taj iznos kreće i do najviših sankcija do 30.000 KM. Jedna nova sankcija je uvedena, a to je za povrede koje učini član biračkog odbora. Kazniće se subjekt u ime kojeg je imenovan član biračkog odbora. Kazna iznosi do 10.000 KM. Prije nije postojala ta mogućnost. “

 

Očekuje se da će, zahvaljujući nametnutim izmjenama, birači steći veće povjerenje u izborni proces, što bi moglo rezultirati povećanim odzivom birača već na Opštim izborima, 2. oktobra:

“On je ovom odlukom zaštitio integritet izbornog procesa i pomogao da izbori budu više fer i više pošteni, u smislu davanja jednakih šansi svim izbornim akterima. Pooštrio je sankcije radi odvraćanja od izbornih kršenja i represivnog djelovanja, s ciljem suzbijanja djelovanja kojih smo bili svjesni na ranijim izborima.”

Hadžiabdić nam je također pojasnila šta će biti s prekršajnim postupcima koje je CIK počeo prije stupanja na snagu izmjena Izbornog zakona:

“Prekršajni postupci, koji su započeti prije stupanja na snagu ovog zakona će se okončati prema odredbama zakona koji je bio na snazi u vrijeme izvršenja prekršaja, osim ako je ovaj novi zakon blaži za počinioca. Tako da sve ono što je već prijavljeno CIK-u završit će se po odredbama starog zakona.”

 

 

 

Irena Hadžiabdić CIK BiH SIP BiH Christian Schmidt Izborni zakon
CIK BiH Parlamentarna skupština BiH
0 06.10.2022 15:51
SDA Parlament FBiH CIK BiH
0 06.10.2022 15:35
Vehid Šehić CIK BiH SIP BiH Mirko Šarović Branislav Borenović Jelena Trivić
0 05.10.2022 19:56
Mirko Šarović Branislav Borenović CIK BiH SIP BiH Federalni radio
0 05.10.2022 17:50