Iranski par koji je plesao na ulici osuđen na deset godina zatvora

Iranski par koji je plesao na ulici osuđen na deset godina zatvora

Iranski par u svojim 20-ima osuđen je na zatvorsku kaznu od ukupno 10 godina nakon što su objavili video na kojem plešu na ulici. Navodno su osuđeni zbog promicanja korupcije, prostitucije i propagande.

Video ih prikazuje kako plešu pored teheranskog tornja Azadi (Sloboda). Vlasti izriču teške kazne ljudima za koje se vidi da sudjeluju u protestima nakon smrti Mahse Amini, žene koju je privela policija za moral.

Ipak, par nije povezivao svoj ples s protestima koji su u toku u Iranu. Izvor je za BBC Monitoring potvrdio da je hapšenje para uslijedilo nakon što su objavili video na svojim Instagram profilima, koji zajedno imaju gotovo dva miliona pratilaca.

Protuvladini protesti - koje je iranski režim nazvao "nemirima" - zahvatili su zemlju nakon što je Mahsa Amini, 22, umrla u policijskom pritvoru u septembru prošle godine. Uhapšena je u Teheranu zbog navodnog kršenja pravila prema kojem žene moraju pokriti kosu hidžabom, odnosno maramom.

Astiazh Haqiqi, 21, i njen zaručnik Amir Mohammad Ahmadi, 22, navodno su osuđeni za "promicanje korupcije i prostitucije, udruživanje protiv nacionalne sigurnosti i propagandu protiv establišmenta".

Prije hapšenja izvršena je racija u porodičnoj kući Haqiqijeve. Astiazh Haqiqi je inače modna dizajnerica. Nije jasno kolika je kazna za svaku od pojedinačnih presuda s kojima su suočeni. Oboje su osuđeni na ukupno 10 i pol godina - jedinstvenu kaznu za ove optužbe. Ako se presude potvrde, morat će odslužiti najdužu od tih kazni.

Prema izvještajima, izrečena im je i dvogodišnja zabrana korištenja društvenih mreža i napuštanja zemlje.

Iranski protestni pokret koji je započeo u septembru postao je jedan od najozbiljnijih izazova iranskom režimu od revolucije 1979. godine. Kako bi ugušila proteste, država je izrekla teške kazne osobama umiješanim u nemire, uključujući pogubljenje najmanje četiri demonstranta početkom januara i u decembru prošle godine.

Iako je smrt Mahse Amini bila katalizator širih nemira u Iranu, ona je također bila potaknuta dugotrajnim nezadovoljstvom zbog siromaštva, nezaposlenosti, nejednakosti, nepravde i korupcije. Stotine su ubijene, a hiljade uhapšene tokom demonstracija.

federalna.ba/BBC

Iran presuda ples