Iranska policija nazvala smrt mlade djevojke u pritvoru nesretnim slučajem

Iranska policija nazvala smrt mlade djevojke u pritvoru nesretnim slučajem

Iranska policija saopćila je u ponedeljak da je smrt mlade žene u pritvoru "nesretni incident", prenijela je poluzvanična novinska agencija i odbacila optužbe za zlostavljanje koje je podstaklo treći dan protesta protiv vlasti.

Mahsa Amini, 22, pala je u komu i umrla nakon što ju je u Teheranu prošle sedmice uhapsila moralna policija, što je izazvalo demonstracije u Teheranu i provinciji Kurdistan iz koje je došla, prenosi Reuters.

Njena smrt je osuđena širom zemlje, a perzijski hashtag #MahsaAmini dostigao je 1,8 miliona spominjanja na Twitteru. Međutim, najintenzivnije demonstracije bile su u Iranskom Kurdistanu, gdje su vlasti ranije ugasile nemire među manjinskim Kurdima.

Demonstranti su u ponedjeljak bacali kamenje na snage sigurnosti u gradu Divandarreh u Kurdistanu, pokazuje video koji je na Twitteru objavila kurdska grupa za ljudska prava Hengaw.

Reuters nije mogao provjeriti autentičnost video zapisa.

Policija je saopćila da se Amini razboljela pri čekanju dok je druge žene držala policija morala, koja primjenjuje stroga pravila nametnuta od Islamske revolucije u Iranu 1979. godine, a koja zahtijevaju da žene pokrivaju kosu i nose široku odjeću u javnosti.

federalna.ba/Fena

Iran policija Mahsa Amini