Iran zaplijenio dva grčka naftna tankera kao odgovor na američke sankcije

Iran zaplijenio dva grčka naftna tankera kao odgovor na američke sankcije

Pripadnici iranske republikanske garde spustili su se iz helikoptera i zaplijenili dva grčka naftna tankera u perzijskom zaljevu, kao odgovor na saradnju Grčke sa SAD-om prilikom zaplijene iranskog tankera u Sredozemnom moru.
        
Kako su se pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine našli u zastoju, Iran ali i njegovi protivnici pokazuju da se ne libe koristiti silu kako bi zaštitili svoje interese. Iranci su zaplijenili tankere "Prudent Warrior" i "Delta Poseidon"
        
Iransko ministarstvo obrane izvijestilo je u srijedu o "nesreći" u svom vrlo sigurnom kompleksu Parchin, u kojoj je jedan inženjer poginuo, a drugi ranjen. New York Times izvijestio je u petak da se radilo o napadu pomoću kvadrokopterskih samoubilačkih dronova.
        
Napad je odgovarao obrascu izraelskih operacija protiv iranske vojne i nuklearne infrastrukture. U izvještaju se navodi da je napad dronom bio usmjeren na objekt u kojem Iran razvija vlastitu tehnologiju drona.
        
Zapljena grčkih tankera bila je prva takva akcija u nekoliko mjeseci u Zaljevu. Grčki ministar vanjskih uputio je protest iranskom ambasadoru u Atini zbog "nasilnog preuzimanja dvaju brodova pod grčkom zastavom" u Perzijskom zaljevu.
        
Grci su ovo nazvali čistim aktom piratstva i pozvali na hitno puštanje brodova i njihove posade.

federalna.ba/Onasa

Iran Grčka zapljena
zemljotres Iran
0 26.06.2022 17:40
žrtve pandemija koronavirus Covid19 Grčka
0 25.06.2022 18:52
žrtve potres zemljotres Iran
0 25.06.2022 17:11
Iran nuklearni sporazum SAD
0 23.06.2022 16:18