Iran žali zbog unazađivanja diplomatskih odnosa s Ukrajinom

Iran žali zbog unazađivanja diplomatskih odnosa s Ukrajinom

Iran žali zbog odluke Ukrajine da unazadi diplomatske odnose zbog prijavljene isporuke iranskih bespilotnih letjelica Rusiji, rekao je u subotu glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Nasser Kanaani je rekao da Ukrajina treba da se "suzdrži od uticaja trećih strana koje žele da unište odnose između dvije zemlje", navodi se u saopćenju ministarstva.

Ukrajina je u petak saopćila da će unazaditi diplomatske odnose s Iranom zbog odluke Teherana da ruske snage snabdijeva bespilotnim letjelicama, potez koji je predsjednik Volodimir Zelenski nazvao "saradnjom sa zlom".

Kanaani je rekao da je odluka Ukrajine "zasnovana na nepotvrđenim izvještajima i rda je ezultat medijske pompe stranih strana".

Vojne vlasti na jugu Ukrajine saopćile su u subotu da su oborile najmanje sedam iranskih bespilotnih letjelica, uključujući šest letjelica Shahed-136, "kamikaza", iznad mora u blizini luka Odesa i Pivdennyi u petak.

Među njima je, prvi put u Ukrajini, Mohadžer-6, veći iranski dron, saopćila je južna vojna komanda.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak napisao je u subotu na Twitteru da Iran podržava Rusiju "dajući moderne dronove  zaostaloj zemlji za ubistva Ukrajinaca".

federalna.ba/Fena

Iran Ukrajina Rusija