Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu
(Izvor: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH)

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije su u petak odjekivale nad iranskim gradom, što su izvori opisali kao izraelski napad, ali je Teheran umanjio značaj incidenta i nagovijestio je da ne planira odmazdu - u  odgovoru koji se činilo usmjeren na sprečavanje rata u kompletnoj regiji.

Ograničeni razmjeri napada i prigušeni odgovor Irana, čini se, signaliziraju uspješan napor diplomata koji danonoćno rade na izbjegavanju rata od iranskog raketnog i napada dronovima na Izrael prošle subote.

Iranski mediji i zvaničnici opisali su manji broj eksplozija, za koje su rekli da su rezultat udara iranske protuzračne odbrane u tri drona iznad grada Isfahana. Naime, oni su incident nazvali kao napad „infiltratora“, a ne Izraela, čime se otklanja potreba za odmazdom.

Iranski zvaničnik kazao je Reutersu da nema planova za odgovor Izraelu zbog incidenta.

- Strani izvor incidenta nije potvrđen. Nismo bili izloženi bilo kakvom vanjskom napadu, a akcenat više teži ka infiltraciji nego napadu - kazao je zvaničnik.

Izrael nije saopćio ništa o incidentu. Danima je tvrdio da planira osvetu Iranu za subotnje udare, prvi ikada direktni napad Irana na Izrael u decenijama rata u sjeni koji su vodile njima bliske grupe koji je eskalirao na Bliskom istoku kroz šest mjeseci sukoba u Gazi.

federalna.ba/Fena

Iran Izrael