Iran tvrdi da SAD prve trebaju ispuniti obaveze iz JCPOA

Iran tvrdi da SAD prve trebaju ispuniti obaveze iz JCPOA

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je u ponedjeljak da Sjedinjene Države prve trebaju objaviti predanost nuklearnom saporazumu iz 2015. godine kako bi bile u stanju da se vrate međunarodnom paktu.

- Sjedinjene Države ne samo da su napustile nuklearni sporazum (zvanično poznat kao JCPOA), nego su također "postavile zamku" uvođenjem sankcija protiv Irana - izjavio je portparol Saeed Khatibzadeh na redovnoj sedmičnoj konferenciji za novinare.

- Sjedinjene Države prve moraju objaviti svoje obavezivanje na JCPOA kako bi bile u stanju da se vrate sporazumu - izjavio je Khatibzadeh.

- Washington mora ukinuti anti-iranske sankcije kako bi ušao u dijalog u okviru JCPOA - dodao je.

Prošle je subote zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abbas Araqchi izjavio da Teheran razmatra ponudu Evropske unije da prisustvuje neformalnom sastanku između Irana i drugih strana u nuklearnom saporazumu iz 2015. godine, kome bi Sjedinjene Države također trebale prisustvovati u svojstvu gosta.

U odgovoru na američko povlačenje iz JCPOA u 2018. godini, Iran je suspendovao provedbu nekih od svojih obaveza na osnovu sporazuma, prenosi Xinhua.

federalna.ba/Fena

Iran SAD
Johnson & Johnson vakcine vakcina vakcinisanje vakcinacija SAD
0 28.02.2021 09:24
SAD Saudijska Arabija Jamal Khashoggi
0 26.02.2021 21:47
SAD Irak militanti Joe Biden Joseph Biden
0 26.02.2021 15:22