Iran se sprema za izbore na kojima dominiraju konzervativci
(Izvor: Fena/PIXSELL)

Iran se sprema za izbore na kojima dominiraju konzervativci

Iranci će u petak glasati na zakonodavnim i ključnim parlamentarnim izborima, a očekuje se da će konzervativci ojačati svoju vlast u odsustvu bilo kakve ozbiljne konkurencije.

Glasanje dolazi usred rastućih ekonomskih poteškoća u Iranu, koji se također bori s posljedicama masovnih protesta izazvanih smrću Mahse Amini 2022. u pritvoru.

Vrhovni vođa islamske republike ajatolah Ali Khamenei trebao bi biti prvi koji će glasati u petak u 08:00 sati na jednom od 59.000 biračkih mjesta.

- Svi moraju učestvovati na izborima - rekao je Khamenei u govoru ovog mjeseca, pozivajući "utjecajne ličnosti" da ohrabre ljude da glasaju.

- Što su izbori strasniji, to će više biti osigurani nacionalni autoritet i nacionalna sigurnost - rekao je on o glasanju koje će se održati u pozadini rastućih tenzija na Bliskom istoku.

Izbori će se održati uz očekivanja da će odaziv birača biti mali. Nedavna anketa koju je provela iranska državna televizija pokazala je da je više od polovine ispitanika ravnodušno prema izborima. Više od 61 miliona, od više od 85 miliona stanovnika Irana, ima pravo glasa.

federalna.ba/Fena

Iran glasanje protesti