Iran: Priveden pa pušten otac ubijene Mahse Amini

Iran: Priveden pa pušten otac ubijene Mahse Amini

Otac Mahse Amini, koja je umrla dok je bila u policijskom pritvoru u septembru prošle godine, nakratko je priveden.

Iranski opozicioni novinski izvori tvrde da je na godišnjicu smrti Mahse Amini, njen otac Amjad Amini priveden dok je izlazio iz svoje kuće u Saqezu, u zapadnom Iranu.

Amjad Amini je upozoren da ne obilježava godišnjicu smrti njegove kćerke prije nego što je pušten na slobodu, objavila je Kurdistanska mreža za ljudska prava.

Iranska zvanična agencija IRNA u svojim vijestima na tu temu demantovala je tu tvrdnju i objavila da su Aminin otac i njegova porodica u svom domu i da on nije priveden.

Snage sigurnosti u Iranu pooštrile su mjere protiv demonstracija na prvu godišnjicu smrti Mahse Amini.

Objavljeno je da su na zapadu zemlje "privedeni pripadnici antirežimskih grupa koje planiraju stvoriti nesigurnost".

Prema iranskoj poluzvaničnoj novinskoj agenciji Mehr, zamjenik guvernera provincije Kurdistan Mehdi Ramazani rekao je da su sigurnosne i obavještajne snage izvele operaciju protiv grupa koje planiraju stvoriti nesigurnost u regionu u gradovima Merivan i Bane.

Navodeći da su privedeni ljudi povezani sa antirežimskim terorističkim grupama, ali nije dao informacije o kojoj organizaciji je riječ.

"Ove terorističke organizacije su planirale da stvore nesigurnost na državnom nivou. Zarobljavanjem njihovih vođa i njihovih podružnica, neutralisali smo njihove planove prije nego što su mogli da preduzmu akciju", rekao je zvaničnik.

Sredinom septembra prošle godine, 22-godišnja Mahsa Amini umrla je dok je bila u policijskom pritvoru nakon što je pritvorena u Teheranu zbog kršenja obaveznih normi nošenja hidžaba.

Njezina smrt izazvala je proteste širom Irana koji su prerasli u nerede u kojem su živote izgubile stotine demonstranata i policajaca.

federalna.ba/Fena

Iran Mahse Amini