Iran platio dio duga UN-u i očekuje vraćanje prava na glasanje u Skupštini

Iran platio dio duga UN-u i očekuje vraćanje prava na glasanje u Skupštini

Vlasti Irana saopćile su da je ta zemlja platila dio dospjelih obveze prema Ujedinjenim nacijama (UN) i traže da im se vrati suspendirano pravo glasa u Generalnoj skupštini UN-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Stalni ambasador Irana pri UN-u Majid Taht Revanchi rekao je da je UN-u prebačeno 18 miliona dolara iranske finansijske imovine koju je blokirala Južna Koreja.

"Očekujemo da se Iranu vrati pravo glasa u UN-u. Nažalost, već drugu godine zaredom se suočavamo s problemom plaćanja članarine zbog opresivnih i jednostranih američkih sankcija Iranu", kazao je Revanchi u izjavi koju je prenijela agencija Tasnim.

On je također kazao da američke sankcije nisu samo utjecale na opskrbu lijekovima, osnovnim potrepštinama i medicinskom opremom, već remete i rad UN-a.

Prema 19. članku Povelje UN-a, pravo neke zemlje da glasa u Generalnoj skupštini UN-a se suspendira ako je njen dug prema organizaciji veći od plaćanja koje je izvršila u posljednje dvije godine.

I prošle godine je Iran je izgubio pravo glasa u Generalnoj skupštini jer je dugovao više od 65 miliona dolara, a vratio je pravo glasa uplativši minimalnu uplatu od 16 miliona dolara.

federalna.ba/AA

Iran Ujedinjene nacije Generalna skupština UN-a
BiH Bundesliga Ujedinjene nacije
0 22.05.2022 11:46
Iran protesti poskupljenje hljeba
0 13.05.2022 15:32
Afganistan talibani Ujedinjene nacije Ujedinjeni narodi
0 09.05.2022 17:07