Iran odbacio bilo kakvu povezanost sa napadom na Salmana Rušdija, krivi pisca

Iran odbacio bilo kakvu povezanost sa napadom na Salmana Rušdija, krivi pisca

Iran je danas odbacio bilo kakvu povezanost sa napadačem na britanskog pisca Salmana Rušdija i okrvio pisca za vrijeđanje Islama u njegovom romanu ‘Sotonski stihovi’.

- Mi kategorički odbijamo bilo kakvu povezanost sa napadom i niko nema pravo da optužuje Islamsku Republiku Iran za to - rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani u prvoj službenoj reakciji Teherana na napad koji se desio u petak u državi New York.

Iz ministarstva navode da u ovom napadu ne smatraju nikoga osim Salmana Rušdija i njegovih pristaša vrijednim krivnje, pa čak i osude.

- Vrijeđajući islam i tako prelazeći preko crvene linije za više od 1,5 milijarde muslimana ali i svih sljedbenika božanskih religija, Salman Rušdi se izložio gnjevu i bijesu naroda – rekao je Kanani na press konferenciju u Teheranu, piše AFP.

Rušdi je bio priključen na respirator s višestrukim ranama nakon napada koji se desio na književnom događaju u petak u saveznoj državi New York.

Međutim, jučer je već zabilježen blagi napradek u njegovom oporavku te je isključen s respiratora i "na putu je oporavka", iako s teškim ozljedama, rekao je njegov agent Andrew Wylie.

Nagrađivani pisac proveo je godine pod policijskom zaštitom nakon što su iranski čelnici 1989. pozvali na Rušdijevo ubistvo zbog njegovog prikazivanja islama i proroka Muhameda u romanu.

federalna.ba/Fena

Iran Salman Rushdie