Prilog Amre Ličina

Iran – Izrael: Svijet poziva na smirivanje tenzija

Iran je nešto više od 300 dronova i balističkih projektila lansirao noćas ka Izraelu u znak osvete za napad na Iranski konzulat u Damasku. Izrael navodi da je 99 posto projektila presretnuto i da je pričinjena minimalna šteta. Iran je proglasio kraj operacije, a Izrael poručuje da nije još sve završeno. Međunarodna zajednica osuđuje napad i poziva na smirivanje tenzija.

Načelnik generalštaba iranskih snaga general-major Mohamed Bageri (Mohammad Bagheri) oglasio se nakon napada Irana na Izrael te je uputio poruku Tel Avivu, ali i zapadnim saveznicima. Bageri je rekao da je razlog za ovaj napad bio taj jer je Izrael prešao crvenu liniju napadom na Konzulat u Damasku što Teheran nije mogao tolerisati.

"Operacija je, prema našem mišljenju, završena. Ako cionistički režim izvede još jednu operaciju, naš odgovor će biti opsežniji. Pokušali smo da operacije bude kaznena. Naseljeni centri nisu gađani i definitivno smo spremni braniti našu zemlju. Naše oružane snage su u punoj pripravnosti i nadamo se da će ova operacija biti preteča pobjede potlačenog palestinskog naroda."

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija održaće danas hitan sastanak zbog iranskog napada na Izrael koji se odigrao tokom prethodne noći. Iranska misija pri UN-u objavila je na mreži Iks (X) da je vojna akcija Iranskih oružanih snaga pokrenuta u skladu sa članom 51. Povelje UN-a, kao odgovor na izraelski napad na Konzulat Irana u Damasku.

„Što se nas tiče, ovo je gotovo i ova stvar se može smatrati završenom. Ukoliko, pak, režim u Izraelu napravi sljedeću grešku, iranski odgovor će biti znatno žešći“, navedeno je u saopštenju Iranske misije pri Ujedinjenim nacijama. Dodaje se da je riječ o konfliktu Irana i, kako je navedeno, "odmetničkog režima u Izraelu" i poručuje da "Sjedinjene Američke Države moraju ostati po strani".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) objavio je kratku poruku na mreži Iks: "Presreli smo, blokirali smo, zajedno ćemo pobijediti."

Predsjednik Izraela Isak Hercog (Isaac Herzog) izrazio je zahvalnost vojsci i izraelskim saveznicima poslije noćašnjeg napada Irana koji je skoro u potpunosti odbijen:

"Blagoslovljeni moje sestre i braća, narod Izraela, za njihovu izuzetnu otpornost. Zajedno će snage dobra pobijediti sile zla."

U saopštenju iz ureda američkog predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden) navodi se da će on i drugi zapadni lideri "koordinirati ujedinjeni diplomatski odgovor" na iranski napad, ukazujući da vojni odgovor trenutno nije na stolu. Također navode da je napad bio samo na vojne objekte. Oglasio se i državni sekretar SAD-a Entoni Blinken (Antony Blinken) koji je rekao da SAD "ne žele eskalaciju".

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) saopštio je da oštro osuđuje „ozbiljnu eskalaciju" i napad velikog obima koji je sinoć na Izrael pokrenula Islamska Republika Iran, te pozvao na hitan prekid neprijateljstava. "Više puta sam naglasio da ni region ni svijet ne mogu priuštiti još jedan rat", zaključio je generalni sekretar UN-a.

Podsjetimo, više od 300 dronova uputio je Iran u svom napadu na Izrael, nešto oko 22 sata po srednjeevropskom vremenu. Uz to, poslao je i krstareće i balističke rakete. Nešto prije 1 sat ujutro u Jerusalemu, ali i u drugim djelovima zemlje, čule su se eksplozije i sirene za zračnu opasnost. Primijećeno je dejstvo protivzračne odbrane na nebu iznad Izraela. Izraelska vojska je presrela, kako je saopšteno, određeni broj dronova, a američki zvaničnici su potvrdili da su i njihove snage na Bliskom Istoku uspjele neutralisati nekoliko bespilotnih letjelica. Iranska revolucionarna garda upozorila je SAD da će bilo koji čin protiv Irana imati recipročnu reakciju. Osim izraelskih borbenih aviona, u obaranju dronova učestvovali su i avioni Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije kao i Jordana koji je iznad svoje teritorije presreo desetine bespilotnih letjelica.

Također i Oružane snage Jemena lansirale su nekoliko dronova ka Izraelu istovremeno sa ispaljivanjem raketa i dronova iranskog korpusa Revolucionarne garde.

"Tri jemenske bespilotne letjelice stigle su na okupirane palestinske teritorije u trenutku kada je Iran izvršio masivan napad raketama i dronovima na izraelske položaje, kao odgovor na napad režima na Iranski konzulat u Siriji", izvijestila je IRNA, navodno citirajući izvještaj engleske pomorske sigurnosne kompanije Ambri.

Izrael je jutros ponovo otvorio svoj zračni prostor, saopštila je Uprava aerodroma. Navodi se da će to utjecati na red letenja iz Tel Aviva i da bi putnici trebali provjeriti vrijeme letova. Također i Jordan je otvorio svoj zračni prostor nakon što ga je zatvorio kasno sinoć, saopštila je jordanska državna televizija, pozivajući se na jordanske zračne vlasti.

Izrael i Iran su godinama u svojevrsnom prikrivenom ratu obilježenom incidentima kao što je i udar na Iranski konzulat u Damasku. Ali napad koji je aktivirao sirene za zračnu uzbunu širom Izraela prvi je u kojem je Iran izveo direktan vojni napad na Izrael, uprkos decenijama neprijateljstava koji potiču još od Islamske revolucije 1979 godine.

PSNATO Sofija Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
0 25.05.2024 21:46
Srpsko građansko vijeće Milorad Dodik
0 25.05.2024 18:41
Tuzlanska kapija Željko Komšić Novak Đukić
0 25.05.2024 18:31
Švedska protesti
0 25.05.2024 17:48