Iran: Iransko-švedski državljanin biće pogubljen do 21. maja

Iran: Iransko-švedski državljanin biće pogubljen do 21. maja

Ahmad Reza Jalali, iransko-švedski državljanin osuđen na smrt zbog špijuniranja za Izrael u Iranu, biće pogubljen do 21. maja, objavili su lokalni mediji u srijedu.

Iranska studentska novinska agencija objavila je da je Jalali osuđen na smrt pod optužbom za "djela špijuniranja u ime Izraela u Iranu i ulogu u ubijanju iranskih nuklearnih fizičara".

Jalali, doktor i predavač na Institutu Karolinska u glavnom gradu Švedske Stockholmu, uhapšen je u Iranu u aprilu 2016. Osuđen je na smrt zbog davanja informacija izraelskoj obavještajnoj agenciji, a odluku je potvrdio iranski Vrhovni sud 2017. godine.

Švedsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je dalo državljanstvo Jalaliju, koji je bio zatvoren u Teheranu 2018. godine.

Do ove objave došlo je neposredno prije suđenja Hamidu Nouryju, bivšem zvaničniku iranskog tužilaštva kojeg su švedske vlasti uhapsile pod optužbom za "ratne zločine" i "ubistvo".

Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je švedskog ambasadora u znak protesta protiv "neosnovanih i izmišljenih optužbi koje je švedski tužilac iznio protiv Irana tokom sudskog postupka Nouryju".

federalna.ba/AA

Ahmad Reza Jalali Iran