Iran i Saudijska Arabija se spremaju za otvaranje ambasada

Iran i Saudijska Arabija se spremaju za otvaranje ambasada

Šest godina nakon prekida diplomatskih odnosa, Iran i Saudijska Arabija polako se kreću prema zbližavanju i pripremaju se za ponovno otvaranje ambasada, objavio je iranski poslanik Jalil Rahimi Jahanabadi.

Jahanabadi, član Komisije za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku iranskog parlamenta, u objavi na Twitteru u subotu, naveo je da su dvije zemlje na putu da obnove svoje prekinute veze.

Do problema u odnosima dvije države došlo je u januaru 2016. godine nakon napada na dva saudijska diplomatska predstavništva u Teheranu i Mashhadu, izazvanih pogubljenjem šiitskog vjerskog vođe šeika Baqira Nimra u Saudijskoj Arabiji.

Napori da se poprave narušeni odnosi nedavno su intenzivirani u četiri runde razgovora zvaničnika ovih zemalja o ublažavanju napetosti održanih u Bagdadu od aprila prošle godine, uz posredovanje iračke vlade.

Jahanabadi je naveo da bi približavanje Teherana i Rijada moglo doprinijeti "smanjenju regionalnih napetosti i povećanju kohezije muslimanskog svijeta".

Upozorio je državne bezbjednosne agencije i medije na, kako je rekao, "opake aktivnosti cionista i poteze radikala" da bi se osujetili napori koji se preduzimaju za obnavljanje odnosa s Rijadom.

Pregovore o okončanju sukoba pokrenula je prethodna iranska vlada, a nastavljeni su pod novom upravom Ebrahima Raisija. Ranije ovog mjeseca, iranski ministar spoljnih poslova Hossein Amir-Abdollahian izrazio je spremnost Teherana da nastavi razgovore s Rijadom, koji su zaustavljeni nakon opštih izbora u Iraku. Na prvoj konferenciji za novinare nakon pobjede na izborima u junu prošle godine Raisi je rekao da "nema prepreka" za dijalog sa Saudijskom Arabijom i ponovno otvaranje ambasada.

federalna.ba/AA

Iran Saudijska Arabija
Iran protesti poskupljenje hljeba
0 13.05.2022 15:32
ubistvo Saudijska Arabija novinar
0 12.05.2022 15:51
Iran trovanje alkoholom
0 08.05.2022 15:35
Tayyip Erdogan Saudijska Arabija posjeta
0 06.05.2022 19:51