Iran i dalje 'ozbiljan' u pogledu oživljavanja nuklearnog sporazuma

Iran i dalje 'ozbiljan' u pogledu oživljavanja nuklearnog sporazuma

Iran je saopštio da je i dalje "ozbiljan" u pogledu postizanja 'oživljenog' nuklearnog sporazuma s velikim silama kojim se ukidaju ekonomske sankcije i u kojem su Sjedinjene Države ponovo strana.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian govorio je na zajedničkoj press konferenciji s gostujućim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom dok su pregovori između strana u Beču i dalje u zastoju.

- Nuklearni pregovori su u zastoju pred sami kraj - rekao je Amir-Abdollahian.

Naglasio je da je Iran "ozbiljan u pogledu postizanja dobrog, snažnog i trajnog sporazuma" i pozvao na sličan stav s američke strane, prenosi AFP.

- Nadam se da ćemo moći postići konačni sporazum u bliskoj budućnosti s realizacijom američke strane - rekao je.

Rusija je bila strana izvornog sporazuma iz 2015. - Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja ili JCPOA - koji je Iranu dao oslobađanje od međunarodnih sankcija u zamjenu za ograničenja njegovih nuklearnih aktivnosti pod nadzorom UN-a.

Sudjelovao je u razgovorima koji su započeli u Beču u aprilu prošle godine o vraćanju Washingtona u sporazum nakon povlačenja predsjednika Donalda Trumpa 2018.

- Danas, s ostalim sudionicima JCPOA činimo sve napore da popravimo američku grešku kada su Sjedinjene Države napustile JCPOA - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

I Iran i Rusija bore se s ekonomskim učinkom zapadnih akcija. Moskva se suočila sa sve većim sankcijama od svoje invazije na susjednu Ukrajinu u februaru.

- Protivimo se nezakonitim sankcijama protiv zemalja, uključujući Rusiju - rekao je Amir-Abdollahian.

federalna.ba/Fena

Iran nuklearni sporazum SAD