Internacionalni teatarski susreti u Brčkom pod motom 'Prvih 50 godina'
(Izvor: Fena)

Internacionalni teatarski susreti u Brčkom pod motom 'Prvih 50 godina'

Internacionalni teatarski susreti u Brčkom, koji ove godine počinju 19. oktobra, održavaju se pod motom "Prvih 50 godina". U takmičarskom dijelu programa ljubitelji pozorišta imaće priliku pogledati osam predstava iz BiH, Srbije i Hrvatske.

Susreti se otvaraju predstavom „Moj sin samo malo sporije hoda“ u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR. Drugo veče na rpogramu je predstava "Gospođica“ u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke, a zatim predstava “Tri dana ili uspon i pad gospodina B“ u izvođenju Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Tokom Susreta bit će prikazane i predstave „55 kvadrata“ u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita, "Ožalošćena porodica" Satiričkog kazališta "Kerempuh" Zagreb, "(Pra) faust" Beogradskog dramskog pozorišta.

Pretposljednje večeri Susreta zakazana je predstava "Orestija" u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, dok će susreti biti zatvoreni predstavom "Radovan treći" u produkciji Narodnog pozorišta Sombor.

U čast nagrađenih, u petak 27. oktobra bit će odigrana predstava "Goja" u produkciji Jugoart Beograd.

Gradonačelnik Distrikta Brčko Zijad Nišić kaže da građani sa velikom željom iščekuju ovogodišnje Susrete pozorišta u Brčkom koji su jedan od najznačajnijih kulturnih dešavanja, ne samo u Brčkom nego i u regionu. 

- Punih 40 godina ovakvog događaja zaista nešto što fascinira i mi smo jedna od rijetkih sredina koja je domaćin ovakom događaju. Nastavićemo ovu tradiciju, a imamo zaista jedan inpozantan i širok repertoar dijela - rekao je gradonačelnik Nišić.

Selektor susreta Goran Damjanac ističe da su ovo 40 susreti, ali 50 godina od postojanja Pozorišnih susreta u Brčkom što je bila i njegova formulacija i moto susreta "Prvih  50 godina“, a što bi trebalo da sugeriše njegovu, ali i želju pozorišnih stvaralaca da ovaj festival nastavi sa svojom tradicijom.

Damjanac kaže da se u selekciji ovogodišnjih predstava prije svega vodio kriterijem da to bude nešto što je blisko pozorišnoj publici u Brčkom.

Direktor Susreta Jakov Amdžić ovom prilikom je rekao da će u pratećem dijelu programa predstaviti dvije monografije od kojih je jedna "Susreti na sceni jedinstva i različitosti", a druga je kruna onoga što smo do sada radili, monografija "Pola vijeka pozorišno/kazališnih susreta". 

Članovi žirija ove godine biće profesor Vida Ognjenović iz Beograd, profesor Zijah Sokolović i profesor Vlado Kerošević.

federalna.ba/Fena

Internacionalni teatarski susreti u Brčkom
Internacionalni teatarski susreti u Brčkom Brčko pozorište teatar
0 20.10.2023 18:38
Internacionalni teatarski susreti Brčko distrikta BiH Internacionalni teatarski susreti u Brčkom Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 12.10.2023 22:46