videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Intermedijalna večer u Livnu, spoj poezije, slike i muzike

U Livnu je održano nezaboravna intermedijalna večer. Spoj grafike, proze i muzike. Ljubiteljima umjetnosti s dvije grafičke mape, Ekvilibrij i Sarabanda za Anamariju, predstavio se mladi umjetnik iz Zagreba Tin Samaržija.

Kroz 14 bakropisa mladi umjetnik nastoji predočiti svoju potragu za ekvilibrijem, ravnotežom. Traži je u ljepoti mehanike umjetnosti i vidi u minimalističkim geometrijskim konstrukcijama.

„Konstruktivisti su uvijek htjeli prikazati sintezu pokreta, a to radi Samaržija. Radi vrlo lijepu suptilnu igru različitih tekstura i tonskih valera, sve kako bi postigao da se svi ti elementi zajedno nadopunjuju i rade zajedničku jednu harmoniju“, ističe kustosica izložbe Željka Markov.

„Sublimirati jednu tu ideju ravnoteže, jednoga balansa i onoga što svi tražimo u svome životu, tako i ja tražim kroz svoju umjetnost, kroz ove likovne elemente koje možete vidjeti ovdje“, navodi Samaržija.

Zahvaljujući Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica, koji je uspješno organizirao tri međunarodna grafička trijenala, Livno se potvrdilo kao grafički centar regije, a izložbe, ovisno o tematici, obogaćuju dodatnim sadržajima.

„Pošto su se predstavljale grafičke mape Tina Samaržije od kojih je jednu literarno uredio Luko Paljetak, bila nam je zamisao da se te njegove pjesme pročitaju, interpretiraju i onda u dogovoru s kazališnom scenom Cleuna napravili smo jednu intermedijalnu večer“, kaže Dražena Džeko, ravnateljica FMG Gorica Livno.

„Nastojimo, gdje je god moguće, kada je god moguće, dati svoj doprinos, odnosno one kojima jesmo poslani obogatiti. To je cilj ove naše večerašnje misije“, naglašava Dinko Periša, voditelj kazališne scene „Cleuna“ HKUD „Dinara“ Livno.

I tako je Muzej, u jednoj neformalnoj večeri, uspio postići dijalog poezije, slike i glazbe. A za glazbeni doprinos pobrinuo se kvartet klarineta Osnovne glazbene škole “Franjo S. Vilhar” iz Livna.

federalna.ba

Tin Samaržija Livno
dječija vatrogasna olimpijada Livno vatrogasci
0 24.05.2024 18:22
Johann Sattler Tomislavgrad Livno Kanton 10
0 24.05.2024 16:46
Kamešnica Livno 100 žena na Kamešnici
0 19.05.2024 11:10
vrtići Livno finansiranje
0 13.05.2024 10:24