Intenzivne borbe u Donbasu, teški pregovori o sudbini branilaca Marijupolja

Intenzivne borbe u Donbasu, teški pregovori o sudbini branilaca Marijupolja

Intenzivne borbe u toku su u regionu Donbasa, na istoku Ukrajine, dok traju "veoma teški" pregovori o sudbini posljednjih branilaca strateškog lučkog grada Marijupolja, javila je sinoć agencija France presse pozivajući se na ukrajinske zvaničnike.

"Teške borbe vode na granici sa Donjeckom regijom, u blizini Popasne", naveo je na Facebooku ukrajinski guverner Luganske oblasti Sergij Gajdaj.

On je dodao da na ruskoj strani ima brojnih gubitaka u opremi i ljudstvu.

"To je užas, ali oni i dalje pokušavaju da dostignu ciljeve. Iz presretnutih (telefonskih poziva) saznali smo da je cijeli bataljon odbio da napadne jer vide šta se dešava", dodao je Gajdaj.

Povodom situacije u čeličani Azovstal u Marijupolju, potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je da su "pregovori s neprijateljem veoma teški".

"Trenutno pregovaramo (o evakuaciji) 38 teško povrijeđenih boraca. Napredujemo korak po korak. (...) Zasad nema razgovora o oslobađanju 500 do 600 ljudi", navela je ukrajinska zvaničnica.

Ruska vojska je artiljerijskim i zračnim udarima na luku Marijupolj jučer i dalje blokirala ukrajinske borce u njihovom posljednjem uporištu u čeličani Azovstal.

federalna.ba/Beta

žrtve sukob Ukrajina Rusija Azovstal evakuacija
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Hrvatska
0 29.05.2022 13:31
Aleksandar Vučić Srbija Rusija plin
0 29.05.2022 13:13
Brisel Rusija nafta
0 29.05.2022 09:40
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus
0 29.05.2022 09:35