Intenzivan rad organa na slučaju stradanja A. S. i njene maloljetne kćerke
(Izvor: Fena/Ilustracija)

Intenzivan rad organa na slučaju stradanja A. S. i njene maloljetne kćerke

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH intenzivno provodi istragu protiv A. H. (21) zbog sumnje da je 27. avgusta ove godine u Brčkom izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su kao pješakinje smrtno stradale A. S. i njezina maloljetna kćer.

U istrazi koju je otvorilo po prijavi ove teške saobraćajne nezgode, Tužiteljstvo je u saradnji s Policijom Distrikta provelo skoro sve istražne radnje potrebne za njeno rasvjetljavanje i utvrđivanje kaznene odgovornosti vozača A. H.

Po obavljenom vještačenju, koje je prije nekoliko dana povjereno Fakultetu tehničkih nauka iz Novog Sada, bit će donesena tužiteljska odluka o ovom slučaju.

Kako podsjećaju iz Tužiteljstva, A. H. je osumnjičen da je 27.08.2023. godine, oko 20 sati u Ulici Mostarska, upravljajući putničkim motornim vozilom marke „Ford Fokus“, krećući se iz pravca grada u pravcu naselja Brod, neposredno poslije skretanja za naselje Rijeke, kršenjem prometnih propisa udarom vozila prouzrokovao smrt dviju pješakinja.

Kako se navodi u naredbi za provođenje istrage, znajući da je maksimalna dozvoljena brzina na toj dionici puta 60 km/h, te da je dužan prilagoditi brzinu vidljivosti i atmosferskim prilikama, kao i saobraćajnim znacima na putu, tako da vozilo u slučaju potrebe može blagovremeno zaustaviti pred svakom preprekom koju može predvidjeti, A. H. nije obratio pažnju na pješake koji se nalaze na kolovozu ili stupaju na kolovoz.

Sumnja se da se on kretao brzinom od preko 80 km/h, kada su pješakinje A. S. i njezina maloljetna kćerka prelazile kolovoz u blizini svoje kuće, izvan pješačkog prelaza, te je čeonim dijelom vozila ostvario kontakt s njima prouzrokujući njihovu smrt.

Sve okolnosti ove teške prometne nezgode definitivno će se razjasniti tužiteljskom odlukom, nakon vještačenja po vještaku prometne struke koje je ovo tužiteljstvo, pošto je pribavilo potrebne materijale za vještačenje, povjerilo Fakultetu tehničkih nauka iz Novog Sada.

Vozač A. H. osumnjičen je da se kao učesnik u prometu na putevima nije pridržavao prometnih propisa i time tako ugrozio javni promet i doveo u opasnost život ljudi, uslijed čega je prouzrokovao smrt dvije osobe, čime bi učinio kazneno djelo 'teška kaznena djela protiv sigurnosti javnog prometa'.

Za ovo kazneno djelo propisana je kazna zatvora od najmanje godinu dana, pri čemu zakonski maksimum ove vrste kazne iznosi dvadeset godina.

federalna.ba/Fena

Brčko majka i kćerka saobraćajna nesreća
Islamska zajednica BiH Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko poskupljenja poskupljenje
0 26.02.2024 19:50
Brčko Brčko distrikt BiH Islamska zajednica BiH poskupljenje poskupljenja
0 25.02.2024 20:58
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko pametne klupe internet
0 21.02.2024 23:27
Crna Gora saobraćajna nesreća
0 18.02.2024 08:46