videoprilog Danke Cvijić (Federacija danas)

Institut za javno zdravstvo RS: Epidemiološka situacija i dalje nepovoljna

U Republici Srpskoj u posljednja 24 sata potvrđeno je još 26 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa, a od 1286 testiranih laboratorijskih uzoraka, prisustvo virusa potvrđeno je kod još 511 građana. Iz Instituta za javno zdravstvo ovog entiteta navode da najviše zabrinjava činjenica da su smještajni kapaciteti svakim danom sve više popunjeni. Kada je u pitanju izborni dan, iz Instituta naglašavaju da se obezbijedi sve potrebno kako bi se mjere mogle poštovati.

Iako se bilježi stabilizacija prema broju zaraženih na dnevnom nivou, epidemiološka situacija i dalje je nepovoljna, navode iz Instituta. Zbog ovakve situacije, mole se građani, ali i gradske i opštinske izborne komisije, da u nedelju na dan lokalnih izbora posebno obrate pažnju na primjenu epidemioloških mjera.

„Molimo građane da imaju razumijevanje za sam proces izborni, u smislu glasanja, čekanja u redovima, neophodno je da se poštuje distanca, ali takođe da bude minimalno zadržavanje na samim izbornim mjestima, kako bi sveli sve moguće rizike na minimum, naročito što se tiče tog dana, kada znamo da veliki broj građana ima frekvenciju prolaska kroz izborna mjesta, odnosno glasačka mjesta“, kaže Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Institut je pripremio novi set mjera i protokola, koji su upućeni zdravstvenim ustanovama, a odnose se na način testiranja, hospitalizaciju i dužinu trajanja izolacije, te tako osobe sa blagim simptomima neće biti testirane, dok za osobe sa težom kliničkom slikom izolacija ostaje 14 dana.

„Osobe koje apsolutno nemaju simptome, koje su asimptomatske, ali su potvrđene testom, ili koje imaju blage simptome, one ne moraju biti više 14, odnosno 13 dana u izolaciji, njihovu izolaciju ipak skraćujemo na deset dana, s tim da tri dana moraju biti bez simptoma, unutar tih deset“, objašnjava dr. Jela Aćimović, specijalista epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo RS-a.

Mole se građani da ukoliko primjete bilo kakvo pogoršanje, da se odmah jave svom porodičnom ljekaru, jer je primjećeno, kako navode u Institutu, da se zaražene osobe javljaju prekasno kada više nije moguće odreagovati, pa zbog toga dolazi do velikog broja smrtnih slučajeva.

federalna.ba/Danka Cvijić