videoprilog Adisa Mujdanovića (Federacija danas)

Inicijativa za zabranu upotrebe plastičnih vrećica u Brčko distirktu

U Brčko distriktu je pokrenuta inicijativa za zabranu upotrebe plastičnih vrećica, što je jedan od prvih koraka ka približavanju Bosne i Hercegovine novim trendovima i promjenama kada je u pitanju zaštita životne sredine. U Evropskoj uniji nedavno je stupila na snagu zabrana stavljanja na tržište laganih plastičnih vrećica.

Građani koje smo anketirali na glavnom brčanskom trgu jednoglasni su o pitanju zabrane upotrebe plastičnih vrećica.

„Jesmo... Ne trebaju nam, šta će nam, trebaju nam fišeci, kao i prije što je bilo.“

„Ja sam za to da se kod nas zabrani i da i mi slijedimo stav Evropske unije.“

„Evo hoćete da vam pokažem šta ja nosim već dugo... evo ih cegerčići i uvijek ih imate.“

Dvoje zastupnika Skupštine Brčko distrikta, koji su članovi Zelenog kluba Parlamenta BiH, za nekoliko dana će predati inicijativu kojom se od lokalnih vlasti traži da zabrane upotrebu plastičnih vrećica. Na ovaj način počinju kampanju čiji cilj je podići ekološku svijest građana.

„Imamo pozitivan primjer iz Albanije, oni su upravo zakonodavno usvojili zabranu korištenja. Imamo djelimično primjere iz Srbije gdje su smanjili upotrebu tih plastičnih vrećica na proizvodnju tanjih plastičnih vrećica ispod 10 do 12 omikrona", navodi zastupnica SP u Skupštini Brčko distrikta Milijana Simić.

„Kroz akcije koje smo mi organizovali definitivno smatram da treba zabraniti plastične vrećice. Toliko plastičnih vrećica je u našoj okolini da je to stvarno nezamislivo i ljudima neshvatljivo dok se ne upuste u neku akciju čišćenja", kaže Abdulah Iljazović, nezavisni zastupnik u Skupštini Brčko distrikta. 

Ako želi napredovati na putu evropskih integracija, Bosna i Hercegovina bi trebala prilagoditi domaće zakonodavstvo s pravnom tekovinom Evropske unije u oblasti životne sredine koja, u ovom slučaju, ide u smjeru uvođenja zabrane upotrebe svih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

federalna.ba

Brčko distrikt BiH plastične vrećice Zabrana
banane Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 29.07.2022 21:34
Zakon o komunalnoj policiji Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 26.07.2022 21:59
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko prijevoz prevoz
0 21.07.2022 22:45
Jonathan Mennuti Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 14.07.2022 17:51
Trojka zahtjev Zabrana Dražin dan
0 13.07.2022 14:59