videoprilog Hane Porić (Federacija danas)

Informacija o preporukama NATO-a nije razmatrana

Zasjedalo je Vijeće ministara BiH, bez teških tema i neusaglašenih zakona. Usvajanjem ekonomske mjere, Vijeće je oslobodilo bh. privrednike plaćanja carine na uvoz određenih repromaterijala. Mjera će biti na snazi od iduće godine.

VMBiH donijelo odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza roba

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, jednoglasno je donijelo Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. 12. 2024. godine, u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi. Cilj ove privremene mjere je...

„To znači da će privrednici iz Republike Srpske i Federacije BiH po dostavljenim zahtjevima već od 1.1.2024. godine biti oslobođeni carina za uvoz određenih repromaterijala koje koriste za svoju osnovnu djelatnost“, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD).

O preporukama NATO-a ponovo ni riječi. Otpor RS-a i dalje u punom kapacitetu. Isti stav imaju i prema Prijedlogu zakona o gasu BiH, koji je u zvaničnu proceduru uputio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. No, iako je na početku procedure, jasno je da SNSD na prijednog ne pristaje.

„Mislim da je ovo što radi je potpuno ćorav posao iz prostog razloga što je energetika ustavna nadležnost Republike Srpske i Federacije BiH. On ne može da priča o energetskoj stabilnosti jer je upravo on taj koji blokira u Predsjedništvu BiH istočnu novu interkonekciju koja bi u pravom smislu riječi omogućila građanima energetsku stabilnost“, tvrdi ministar Košarac.

Problemi u Ministarstvu finansija BiH. Tema budžetski kalendar. Resorni ministar Srđan Amidžić (SNSD) zatečen je zahtjevima budžetskih korisnika. Impresije nisu pozitivne, a brojevi neprihvatljivi. Potražnja doseže 2,8 milijardi marka, što je značajno više od budžeta tekuće godine.

Amidžić: Budžet vjerovatno neće biti usvojen na vrijeme zbog "suludih" zahtjeva

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić izjavio je da budžet vjerovatno neće biti usvojen na vrijeme zbog, kako je kazao, "suludih" zahtjeva, prije svega Ministarstva odbrane BiH. Istakao je da je dobio zahtjeve budžetskih korisnika koji premašuju 2,7 milijarde KM. "Ta...

Ministar tvrdi da su zahtjevi daleko od ekonomske realnosti u kojoj nedostaje 37 miliona da bi se pokrili troškovi za ovu godinu. Umjesto velikih iznosa, ministar je očekivao racionalnost. U fokusu zahtjev Ministarstva odbrane.

„Taj budžet od blizu 1,8 milijardi maraka veći je od svih korisnika za 2023. godinu, veći je 4 puta od onog što je odobreno“, ističe ministar Amidžić.

Amidžić ne pronalazi opravdanost zahtjeva Ministarstva odbrane, te poručuje da bi ovakvi zahtjevi mogli biti razlog neusvajanja budžeta za narednu godinu. Istovremeno, sumnja i u razlog modernizacije i naoružavanja, za šta je Ministarstvo i tražilo novac: „Ako smo se mi odlučili da se ovoliko naoružamo, da li mi očekujemo neke sukobe ili planiramo da napadnemo Srbiju ili NATO? Ovo je sulud finansijaki zahtjev“.

Kako sada stvari stoje, Ministarstvu odbrane neće biti udovoljeno, Amidžić nije spreman podržati ovakav budžet. Bez razumijevanja budžetskih korisnika i racionalnijeg trošenja novca, BiH bi mogla ostati prazne kase i na privremenom finansiranju. I nije to politika, tvrdi Amidžić, već samo brojevi.

federalna.ba

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH