Inflacija u eurozoni raste prvi put nakon nekoliko mjeseci, Belgija daleko ispod prosjeka
(Izvor: Fena/Belga)

Inflacija u eurozoni raste prvi put nakon nekoliko mjeseci, Belgija daleko ispod prosjeka

Nakon što je u novembru 2023. dostigla dvogodišnji minimum, inflacija u eurozoni se povećala na 2,9 posto na godišnjem nivou u decembru, prema prvoj procjeni Evropskog statističkog ureda Eurostata. Stopa inflacije u Belgiji, od 0.5 posto, najniža je u eurozoni, javlja Belga. 

U novembru 2023. je inflacija u eurozoni iznosila 2,4 posto, što je najniži nivo od novembra 2021. godine. Povećanje u prošlom mjesecu, u skladu s prognozama analitičara, bilo je prvo povećanje još od aprila. 

Cijene energije posebno su imale ulogu u ovom rastu (+4 posto). Te cijene su pale opet u decembru (-6,7 posto na godišnjem nivou), ali pad je bio manje izražen nego u prethodnim mjesecima.

Cijene hrane, alkohola i duhana porasle su za 6,1 posto na godišnjem nivou, usluge za četiri  posto, a industrijski proizvodi koji nisu povezani s energijom za 2,5 posto.

Međutim, osnovna inflacija - koja isključuje energiju, hranu, alkohol i duhan - dodatno je pala na 3,4 posto.

Mnogi ekonomisti smatraju da je osnovna inflacija bolji pokazatelj stvarnih troškova života jer odražava temeljni trend.

Za Belgiju, podaci pokazuju stopu od 0,5 posto. To je, zajedno s Italijom, najniža cifra među svim zemljama eurozone.

Međutim, Eurostat koristi drugačiju metodu prilikom izračuna od belgijskog statističkog ureda Statbela.

Krajem prošlog mjeseca, Statbel je objavio da inflacija u Belgiji iznosi 1,35 posto, dok je Eurostat objavio znatno nižu cifru od 0,5 posto. Značajna razlika između ove dvije cifre može se objasniti različitim ponderiranjem i sastavom potrošačke korpe roba i usluga na kojoj se temelje ovi pokazatelji.

federalna.ba/Fena

Belgija Eurozona
Belgija Rumunija EURO 2024
0 22.06.2024 23:19
Belgija dodatne sankcije Izrael
0 06.05.2024 11:11
Belgija Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 03.05.2024 20:50