Inflacija u Argentini usporila, ali još je na godišnjoj stopi od gotovo 300 posto
(Izvor: Fena/EPA)

Inflacija u Argentini usporila, ali još je na godišnjoj stopi od gotovo 300 posto

Inflacija u Argentini je usporila četvrti mjesec zaredom, uprkos godišnjoj stopi blizu 300 posto, pokazali su zvanični podaci.

Mjesečna stopa inflacije iznosila je 8,8 posto, u poređenju sa 11 posto u martu.

Ovo se smatra pobjedom predsjednika Javiera Mileija koji je preuzeo dužnost u decembru sa mjesečnom inflacijom na vrhuncu od preko 25 posto, obećavajući da će riješiti sve veće troškove.

- Inflacija se usitnjava. Njen smrtni list se potpisuje - objavio je na X-u Manuel Adorni, predsjednički portparol.

Godišnja stopa inflacije u aprilu iznosila je 289,4%, nešto više od godišnje stope mjesec ranije, objavila je zvanična statistička agencija INDEC.

Kada je samoproglašeni "anarhokapitalista" Milei došao na vlast, naslijedio je tešku ekonomsku krizu s inflacijom u Argentini među najvišim na svijetu.

Milejeva administracija je provela stroge mere štednje kako bi stabilizirala ekonomiju, uključujući smanjenje javne potrošnje i smanjenje budžetskog deficita.

Otpustio je 50.000 ljudi sa javnih poslova, suspendirao nove ugovore o javnim radovima i ukinuo subvencije za gorivo i transport.

Ove mjere pohvalili su investitori i Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je u ponedjeljak najavio zajam od 800 miliona dolara (739 miliona eura) za Argentinu.

Neki stručnjaci su skeptični prema uspjehu vlade, ukazujući na pad privatne potrošnje.

- Imali ste ogroman kolaps privatne potrošnje, što objašnjava zašto je potrošnja dramatično pala i zašto inflacija takođe pada - rekla je Monica de Bolle, viši saradnik Petersonovog instituta za međunarodnu ekonomiju koja proučava tržišta u razvoju.

- Ljudima je gore nego prije. To ih dovodi do toga da troše manje - smatra ona.

Milejevi kritičari kažu da je njegova politika neproporcionalno uticala na siromašne i radničku klasu.

Prema zvaničnim podacima, nivo siromaštva se približava 50 posto, usred pada ekonomske aktivnosti i pada potrošnje.

federalna.ba/Fena

Argentina inflacija