Indonezija: Eruptirao vulkan Merapi
(Izvor: AA)

Indonezija: Eruptirao vulkan Merapi

Vulkan Merapi koji se nalazi na ostrvu Java u Indoneziji eruptirao je u nedjelju na gusto naseljenom ostrvu, izbacujući dim i pepeo na više od 3.000 metara vazduh.

Ahmad Rifandi, zvaničnik u nadzornoj stanici Marapi, rekao je da nije bilo žrtava i da je stanovnisima savjetovano da se ne približavaju na tri kilometra krateru i budu svjesni opasnosti od potencijalne lave.

Portparol Nacionalne agencije za upravljanje katastrofama Abdul Muhari rekao je da je nekoliko sela prekriveno pepelom, a da je sunce blokirano u mnogim područjima.

"Vlasti su podijelile maske i pozvale stanovnike da nose naočale kako bi ih zaštitili od vulkanskog pepela", rekao je on.

Vulkan na visini od 2.968 metara nalazi se na gusto naseljenom ostrvu Java u blizini drevnog grada Yogyakarta. Najaktivniji je od desetina indonežanskih vulkana.

Indonezijski arhipelag gdje živi više od 250 miliona ljudi nalazi se na "Pacifičkom vatrenom prstenu" i sklon je zemljotresima i erupcijama vulkana. Indonezijski vladin ured za seizmologiju prati više od 120 aktivnih vulkana.

federalna.ba/AA
vulkan vulkan Merapi erupcija