Indijski premijer ukida kontroverzne zakone o poljoprivredi
(Izvor: Arhiva)

Indijski premijer ukida kontroverzne zakone o poljoprivredi

Indijski premijer Narendra Modi najavio je ukidanje tri kontroverzna zakona o farmama nakon godinu dana protesta zemljoradnika, javlja BBC News. 

Hiljade farmera izlazilo je na ulice New Delhija u protestima još od prošlog novembra, a desetine su umrle od vrućine, hladnoće i Covida. 

Poljoprivrednici kažu da će zakoni omogućiti ulazak privatnih igrača u poljoprivredu i da će to ugroziti njihov prihod.

Iznenadna objava koja je došla u petak označava veliki zaokret jer vlada posljednjih mjeseci nije preuzela nikakvu inicijativu za razgovor sa poljoprivrednicima. Ministri u vladi su uporno insistirali da su zakoni dobri za farmere i da nije bilo govora o njihovom povlačenju.

Sindikati poljoprivrednika ovo vide kao veliku pobjedu. Ali stručnjaci kažu da su predstojeći državni izbori u saveznim državama Punjab i Uttar Pradesh, gdje postoji ogromna glasačka baza u poljoprivrednicima, vjerovatno zaslužni za ovakvu odluku.

Objava u petak ujutro došla je na dan kada pripadnici Sikha, većinske zajednica u Punjabu, slave godišnjicu rođenja Gurua Nanaka, osnivača sikizma. 

U svom obraćanju na nacionalnoj televiziji, premijer Modi je rekao da zakoni o poljoprivredi imaju za cilj da ojačaju male farmere.

- Ali uprkos nekoliko pokušaja da objasnimo prednosti poljoprivrednicima, nismo uspjeli. Povodom praznika Guru Purab, vlada je odlučila da povuče tri zakona o farmama - dodao je Modi.

federalna.ba/Fena

Indija kontraverzni zakon poljoprivreda ukidanje
domaća proizvodnja poljoprivreda
0 18.01.2022 14:23
Proizvođači Proizvodnja domaća proizvodnja poljoprivreda poljoprivrednici
0 17.01.2022 18:49