Indijski parlamentarac uhapšen zbog pogrdnih komentara o poslaniku Muhamedu
(Izvor: Arhiva)

Indijski parlamentarac uhapšen zbog pogrdnih komentara o poslaniku Muhamedu

Thakur Raja Singh, zastupnik hinduističke nacionalističke stranke Bhartiya Janata (BJP) u lokalnom parlamentu, uhapšen je zbog pogrdnih izjava o poslaniku Muhamedu, što je izazvalo velike proteste u gradu Hyderabad u južnoj indijskoj državi Telangana.

U saopštenju policije Hyderabada, Thakur Raja Singh, član BJP-a u državnoj zakonodavnoj skupštini, uhapšen je u utorak ujutro nakon što je protiv njega podnijeto više tužbi na različitim lokacijama u gradu.

"Uhapsili smo ga. Dalji detalji će biti objavljeni uskoro", rekao je za Anadolu Agency Joel Davis, policijski zvaničnik u Hyderabadu.

Singh je u ponedjeljak objavio video na kojem se vidi kako pogrdno govori o poslaniku Muhamedu.

Nakon toga, u ponedjeljak naveče u različitim dijelovima Hyderbada izbili su protesti, a demonstranti su zahtijevali da se protiv njega poduzmu pravne mjere..

Nedavno je Nupur Sharma, glasnogovornica BJP-a, izrekla uvredljive komentare o poslaniku Muhamedu tokom televizijske debate, što je izazvalo osudu u Indiji ali i u islamskom svijetu. Njene komentare osudile su indijska vlada i stranka koja ju je suspendovala.

Drugi glasnogovornik BJP-a, Naveen Kumal Jindal, izbačen je iz stranke zbog komentara na društvenim mrežama u znak podrške Sharmi i protiv islama. Nakon njihovih izjava, širom zemlje održani su masovni skupovi.

Više od deset islamskih zemalja i međunarodnih organizacija osudilo je kontroverzne komentare.

federalna.ba/AA

Indija parlament hapšenje vrijeđanje Muhameda
Miloš Lučić hapšenje korupcija
0 06.12.2022 10:41
starica hapšenje respirator
0 02.12.2022 08:01
lažni gladijatori hapšenje
0 01.12.2022 13:29
Iran Francuska obavještajni agenti hapšenje
0 16.11.2022 10:52