Indijska kupovina nafte od Rusije narušava decenijama staru dominaciju dolara
(Izvor: Ilustracija)

Indijska kupovina nafte od Rusije narušava decenijama staru dominaciju dolara

Međunarodne sankcije Rusiji, koje predvode SAD, počele su narušavati decenijama staru dominaciju dolara u međunarodnoj trgovini naftom, jer je većina poslova s Indijom - najvećim ruskim kupcem za pomorski izvezenu naftu - obavljena u drugim valutama.

Indijski uvoz nafte, kao odgovor na previranja oko sankcija i ukrajinski rat, pruža najjači dokaz do sada o prelasku sa dolara na druge valute koji bi se mogao pokazati trajnim.

Zemlja je treći svjetski uvoznik nafte, a Rusija je postala njen vodeći dobavljač nakon što je Evropa izbjegavala isporuke Moskve nakon njene invazije na Ukrajinu koja je započela u februaru prošle godine.

Nakon što je koalicija koja se protivila ratu nametnula Rusiji ograničenje cijene nafte 5. decembra, indijski kupci su platili većinu ruske nafte u valutama koje nisu dolar, uključujući dirham Ujedinjenih Arapskih Emirata i odnedavno rusku rublju, potvrdilo je više izvora.

Grupa sedam ekonomija, Evropska unija i Australija, dogovorile su se krajem prošle godine o limitu cijena kako bi se zabranilo zapadnim pružaocima usluga i transporta da trguju ruskom naftom, osim ako ne bude prodata po prisilno niskoj cijeni kako bi Moskvi bila uskraćena sredstva za rat.

Neki trgovci sa sjedištem u Dubaiju i ruske energetske kompanije Gazprom i Rosnjeft traže plaćanja bez dolara za određene specijalne razrede ruske nafte koja je posljednjih sedmica prodata iznad granice od 60 dolara po barelu, rekla su tri izvora s direktnim saznanjima.

Tri indijske banke podržale su neke od transakcija, jer Moskva nastoji da dedolarizira svoju ekonomiju i trgovce kako bi izbjegla sankcije, rekli su za Reuters trgovački izvori, kao i bivši ruski i američki ekonomski zvaničnici.

federalna.ba/Fena

Indija Rusija dolar
Indonezija Ukrajina Rusija
0 03.06.2023 12:58
Volodimir Zelenski Ukrajina Rusija
0 03.06.2023 09:40
željeznička nesreća Indija
0 03.06.2023 09:26
Moskva Rusija dronovi Ukrajina
0 02.06.2023 22:22
Indija željeznička nesreća
0 02.06.2023 20:17