Indija protjerala kanadskog ambasadora
(Izvor: Chris Helgren/Reuters)

Indija protjerala kanadskog ambasadora

Indija je u utorak saopćila da je protjerala kanadskog vodećeg diplomatu u toj zemlji, dajući mu pet dana da napusti zemlju, samo nekoliko sati nakon što je Ottawa protjerala glavnog obavještajnog agenta te južnoazijske zemlje i optužila ga za ulogu u ubistvu čelnika separatista iz reda Sika.

Taj razvoj neželjenih dešavanja posljednji je u eskalirajućem sporu između dvije zemlje, a Kanada je u ponedjeljak objavila da "aktivno prati vjerodostojne optužbe" koje povezuju agente indijske vlade s ubistvom u Britanskoj Kolumbiji u junu.

Kanadski visoki komesar, ili ambasador, u New Delhiju je pozvan je i saopćeno mu je o odluci o protjerivanju, navodi se u saopćenju indijskog ministarstva vanjskih poslova.

- Odluka odražava rastuću zabrinutost indijske vlade zbog miješanja kanadskih diplomata u naše unutrašnje stvari i njihove uključenosti u antiindijske aktivnosti - dodalo je ministarstvo.

- Od dotičnog diplomate zatraženo je da napusti Indiju u narednih pet dana - navodi ministarstvo.

Indija je tokom dana po lokalnom vremenu odbacila kanadsku optužbu kao "apsurdnu i motivisanu" i pozvala je umjesto toga da poduzme pravni postupak protiv antiindijskih elemenata koji djeluju s njenog tla, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Indija Kanada ubistvo Sikha