videoprilog Brankice Smiljanić (Federacija danas)

Indeks kretanja cijena hrane u BiH dostigao novi rekord

Brašno, hljeb, so, riža, ulje, mlijeko u tetrapaku, junetina s kostima... Ove i većina drugih osnovnih životnih namirnica bazirane na računici od prošle godine u isto vrijeme ove godine u Republici Srpskoj poskupjele su i konstantno bilježe rast. Nivo cijena u oktobru u odnosu na isti mjesec prošle godine viši je za 4,3 posto, rezultati su Republičkog zavoda za statistiku.

Novi udar na novčanike građana BiH - prema podacima Agencije za statistiku indeks kretanja cijena hrane dosegao je novi rekord. Za čak 8,4 posto.

Iz Zavoda za statistiku RS-a navode da se odnosu na prošli mjesec prosječna plata povećala za jednu marku i ovaj mjesec nakon oporezivanja iznosi 1.027 KM, što predstavlja nomilno najveću prosječnu platu otkad se mjeri na mjesečnom nivou.

„Vjerujem da je poželjno da bude veća prosječna plata. Međutim, ono što je poželjno, a statistitika pokazuje da iz mjeseca u mjesec postoji povećanje prosječne isplaćene plate u RS-u“, kaže Darko Milunović, direktor Zavoda za statistiku RS-a.

Povećanja su neznatna, poručuju iz Saveza sindikata Republike Srpske, te su uputili zahtjev poslodavcima i Vladi Republike Srpske.

„Poslodavci ne daju ni jednu jedinu marku. Ono što je sada izvjesno je da se Vlada RS-a smanjenjem zbirne stope doprinosa odrekla 54 miliona KM iz budžeta u korist povećanja plata radnicima“, navodi Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS-a.

Razočarane sindikaliste ne ohrabruje ni 25 miliona maraka koje je, navodno, Vlada RS-a namijenila smanjenju parafiskalnih nameta.

„Ako je to jedino jedino povećanje - to je sramotno malo. Na troškove života i stadarda radnika koji je u ovom trenutku izuzetno težak to ne znači skoro pa ništa“, ističe Mišić.

Zbog toga zahtjevaju povećanje najniže plate, kako bi bile zaštićene kategorije radnika koji žive takoreći od milostinje.

federalna.ba

poskupljenje poskupljenja
cijene poskupljenje poskupljenja cijena
0 08.08.2022 20:05
cijena karte Kanton Sarajevo poskupljenje jeftinija karta
0 01.08.2022 12:11
gas plin Federalni radio poskupljenje
0 15.07.2022 17:28