In memoriam – Jasmina Musabegović

Književnica, književna kritičarka i prevoditeljica Jasmina Musabegović, iako rođena u Vogošći, aprila 1941.godine, djetinjstvo je provela u Mostaru, u Cernici. U Sarajevu je završila klasičnu gimnaziju i studij južnoslovenskih književnosti i francuskog jezika, na Filozofskom fakultetu. Prvi objavljen tekst Jasmine Musabegović bio je njen diplomski rad o Milanu Rakiću, u Časopisu „Život“. Kao rezultat dvogodišnjeg studijskog boravka u Parizu, nastala je knjiga / studija  „Rastko Petrović i njegovo djelo“. Od 1965.godine bavila se književnom kritikom, a u Izdavačkoj kući „Svjetlost“ Jasmina Musabegović dugi niz godina radila je kao urednica. Tu je pokrenula i nekoliko bibilioteka – „Feniks“, „Cijeli svijet“ i „Raskršća“. Nakon studije o Rastku Petroviću, Jasmina Musabegović objavljuje knjigu kritičkih radova „Tajna i smisao književnog djela“, u kojoj piše o Momčilu Nastasijeviću, Dari Sekulić, Maku Dizdaru, Vitomiru Lukiću ... Svoj prvi roman „Snopis“ autorica je objavila 1980.godine, a pet godina kasnije roman „Skretnice“. Ni za vrijeme rata u našoj zemlji, Jasmina Musabegović nije odustajala od književnosti i pisanja. U to vrijeme objavljeno je mnogo njenih tekstova u novinama i časopisima, a učesnica je i većine tadašnjih kulturnih dešavanja. Roman „Most“ objavljen je 1994.godine, iako je napisan prije rata. Dvije godine kasnije objavljene su njene „Bošnjačke uspavanke“ te knjiga eseja i ispovijesti „Žene i glasovi“. Posebnu pažnju javnosti imala je knjiga eseja „Naličje historije“ objavljena 1999.godine ... Jasmina Musabegović bila je glavna i odgovorna urednica knjige sjećanja učesnica u NOB-u “Žene Bosne i Hercegovine u narodnooslobodilačkoj borbi 1941-1945. godine”. 
Najpoznatije djelo Jasmine Musabegović, roman „Skretnice“, uvršten je u ediciji „Bošnjačka književnost u 100 knjiga“ u izdanju BZK „Preporord“. Ovaj roman uvršten je i među 25 knjiga predratne edicije Muslimanska književnost XX vijeka u izdanju “Svjetlosti”.
Nagradu za životno djelo Jasmina Musabegović je dobila 2007.godine na XIX Sajmu knjiga i učila, a nagradu joj je dodijelila Poslovna zajednica izdavača i knjižara BiH.
Književnica Jasmina Musabegović premnula je 07.maja 2023.godine, u Sarajevu.

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine blokirani računi
0 03.10.2023 10:06
eksperimentalna primjena Kurikularne reforme
0 03.10.2023 10:02
Mostar nestanak
0 03.10.2023 09:27