Imunizacija najbolji način za sprječavanje obolijevanja od morbila i širenje u zajednici
(Izvor: Fena/Zavod za javno zdravstvo FBiH)

Imunizacija najbolji način za sprječavanje obolijevanja od morbila i širenje u zajednici

Od decembra prošle godine u Federaciji BiH registrira se obolijevanje od morbila u epidemijskom obliku, a većina oboljelih nije cijepljena protiv te bolesti. Dosad su prijavljena 4.553 slučaja morbila, uključujući 163 laboratorijski potvrđena slučaja. Najveći broj slučajeva registriran je u 19. sedmici ove godine, kad je prijavljena 531 osoba oboljela od morbila. 

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, najviše oboljelih je registrirano u Kantonu Sarajevo (3.347 oboljelih) i Tuzlanskom kantonu (658 oboljelih), gdje su prvo i prijavljene epidemije morbila za područje FBiH. Od 14. sedmice ove godine bilježi se veći porast broja slučajeva u Zeničko-dobojskom kantonu, gdje je prema posljednjim podacima (u 22. sedmici) registrirano ukupno 428 oboljelih.

- Među slučajevima morbila u Federaciji BiH prijavljenim po kantonima, od 52. sedmice 2023. do 22. sedmice ove godine, najveći broj (ukupno 1.585 ili 34,8 posto) oboljelih zabilježen je među djecom dobi od jedne do četiri godine. Od 4.553 prijavljena slučaja morbila, 3.835 (84,2 posto) je necijepljeno, 220 (4,8 posto) je bilo nepotpuno cijepljeno, a u 405 (8,9 posto) oboljelih cjepni status je bio nepoznat. Od decembra prošle godine dosad u FBiH je prijavljena 381 (8,4 %) hospitalizacija zbog morbila (nije prijavljen status hospitalizacije za sve slučajeve). Nije bilo prijavljenih smrtnih slučajeva - navodi se.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH podsjećaju da je cijepljenje najbolji način za sprječavanje obolijevanja od morbila i širenja te bolesti u zajednici.

- U godinama tokom pandemije, obuhvati prvom dozom MRP cjepiva djece ciljnog dobnog uzrasta bili su oko 53 posto u Federaciji BiH. Cijepljenje djece protiv morbila ključna je javnozdravstvena strategija u kontroli te bolesti, kako kod nas tako i u drugim zemljama. Sigurno, kvalitetno i visokoučinkovito MRP cjepivo (cjepivo protiv morbila, rubeole i zaušnjaka) u upotrebi je u Bosni i Hercegovini više od četrdeset godina. Suradnja roditelja u razumijevanju i prihvatanju cijepljenja su prioritet u postizanju i održanju visokih obuhvata imunizacijom i sprječavanju potencijalnih epidemija - naglašavaju.

Po programu imunizacije u FBiH, prva doza MRP cjepiva prima se nakon navršene godine života. Kad dijete napuni šest godina, prima drugu dozu.

Morbili (ospice) su vrlo zarazna virusna bolest koja može izazvati teške komplikacije kao što su upala srednjeg uha, upala pluća, teški proljev i povezana dehidracija, upala mozga i sljepoća. Prenose se kontaktom sa zaraženima, kašljanjem i kihanjem te preko predmeta sa kojima su zaražene osobe bile u dodiru. Cijepljenje je jedini efikasan način zaštite djece od morbila. Ako cijepljena osoba i oboli, neće razviti teške oblike bolesti.

federalna.ba/Fena

morbili