Imovina narko-bandi biće data udruženjima žena, farmera, studenata
(Izvor: Ilustracija)

Imovina narko-bandi biće data udruženjima žena, farmera, studenata

Kolumbija će imovinu zaplijenjenu od narko-kartela u vrijednosti od oko 4,9 milijarde dolara dati farmerima, udruženjima žena, asocijacijama mladih i univerzitetima, rekao je predsjednik Gustavo Petro.

Ova država na Andima do sada je prodavala zaplijenjenu imovinu i robu kako bi finansirala odštetu žrtvama i prošle godine je osnovala agenciju za nekretnine koja se bavila upravljanjem nekih kuća, farmi i druge imovine. Međutim, sama prodaja je često problematična jer se kupci boje prethodnih vlasnika ili njihovih porodica posebno jer se desničarske paravojne vođe vraćaju nakon odsluženja kazni zbog droge u SAD.

"Moramo se postarati da se ilegalno dobijena imovina proslijedi narodu Kolumbije. Nije to mala suma, to je 4,9 milijardi dolara ili 22 biliona pezosa", rekao je Petro i dodao da će biti potrebno dosta hrabrosti.

Ljevičar Petro izabran je u junu i obećao je ambiciozan socijalni program koji će početi da ispravlja viševjekovnu nepravdu u Kolumbiji i da će tražiti postizanje potpunog mira sa ljevičarskom grupom Nacionalna oslobodilačka armija (ELN) i kriminalnim bandama. 

federalna.ba/Srna

Kolumbija imovina narkokarteli