Ime Pablo Escobar ne može da bude registrovano kao zaštitni znak u EU
(Izvor: Arhiv)

Ime Pablo Escobar ne može da bude registrovano kao zaštitni znak u EU

Opšti sud EU odbio je 17. aprila zahtjev za registraciju imena Pablo Escobar kao zaštitnog znaka jer se povezuje s trgovinom drogom i organizovanim kriminalom i bila bi u suprotnosti s osnovnim vrijednostima i moralnim standardima.

Sud je time potvrdio raniju odluku Kancelarije EU za intelektualnu svojinu (EUIPO), koja je odbila da prihvati registraciju jer je ime Escobara i ono što evropska javnost povezuje sa njim suprotno vrijednostima EU. Portorikanska kompanija povezana sa Escobarovom porodicom podnijela je u septembru 2021. zahtjev za registrovanje imena ozloglašenog kolumbijskog narkobosa kao zaštitnog znaka za robe i usluge u EU.

U zahtjevu se tvrdilo da su imena kao što su Bonnie i Clyde, Al Capone i Che Guevara već registrovana kao trgovačka oznaka EU i da je "Pablo Escobar, zbog svojih mnogih dobrih djela za siromašne u Kolumbiji, postao mitska ličnost u mainstream popularnoj kulturi".

Escobar, ubijen 1993. godine, bio je vođa zloglasnog Medelinskog kartela i tokom višedecenijske trgovine narkoticima postao je jedan od vodećih svjetskih kokainskih narkobosova i jedan od najbogatijih ljudi svijeta.

"EUIPO je odbio zahtjev za registraciju na osnovu toga što je znak u suprotnosti s javnom politikom i prihvaćenim moralnim principima", navodi se u saopštenju Suda pravde Evropske unije i dodaje da se EUIPO oslanjao na percepciju španske javnosti jer je ona najviše upoznata s Escobarom zbog veza Španije i Kolumbije.

Prema sudu, "razumni Španci, sa prosječnim pragom osjetljivosti i tolerancije", koji dijele evropske vrijednosti, "ime Pabla Escobara povezivali bi sa trgovinom drogom i narko-terorizmom i sa zločinima i patnjama koje su proistekle iz toga".

Opšti sud je naveo da "osnovno pravo Pabla Escobara na pretpostavku nevinosti nije povrijeđeno jer, iako nikada nije krivično osuđen, u Španiji se u javnosti doživljava kao simbol organizovanog kriminala odgovornog za brojne zločine".

federalna.ba/Beta

Pablo Escobar zahtjev EU