Imamović: Usvajanje inicijativa iz Laktaša je 'vađenje ugaonog kamena iz Dejtonskog sporazuma'

Upostava Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao institucije kakva je ona od početka dogovorena je u Dejtonu i o tome danas ne bi smjelo biti pregovora, izjavio je Haris Imamović, nekadašnji savjetnik u Predsjedništvu BiH, uvodničar na redovnoj nedjeljnoj sesiji nezavisne asocijacije intelektualaca „Krug 99“ u Sarajevu.

Na pres-konferenciji održanoj prije sesije, Imamović se posebno osvrnuo na nedavnu posjetu Bosni i Hercegovini jednog od autora Dejtonskog ustava i sadašnjeg pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Jamesa O'Briena, čije obraćanje je izazvalo veliku pažnju.

Imamović podsjeća i na raniju, po njegovom mišljenju izuzetno značajnu O'Brienovu analizu „The Dayton Constitution of Bosnia and Herzegovina“, koju je objavio Američki institut za mir.

O'Brien je tada naveo da  je „uspostavljanje Ustavnog suda i pravosudnog sistema u cjelini predstavljalo udarac centralnoj tezi koju je srpska strana zastupala u ranijim, preddejtonskim  pregovorima - da entiteti treba da budu konačni arbitri kad se otvore pitanja da li su međunarodne ili domaće pravne obaveze ispunjene.“

Ustavni sud BiH je, međutim, Dejtonskim sporazumom definisan kao sudska instanca nadređena entitetima, što je rješenje pravnog tima iz 1995. godine.

Vrlo značajno u O'Brienovoj analizi je i pitanje Predsjedništva Bosne i Hercegovine, naglašava Imamović.

Prema njegovim riječima, hrvatska strana je tražila da delegatski klubovi u Domu naroda odobravaju izbor člana Predsjedništva BiH, ali tu ideju su odbili međunarodni pregovarači i Dejtonskim sporazumom je definisan izbor članova onakav kakav je i danas.

Tako su u Dejtonu postavljene navedene dvije državne institucije, Ustavni sud i Predsjedništvo BiH, ali uprkos tome, „danas smo došli u situaciju da se o tome pregovara“, pa su u rezgovorima u Laktašima ova dva pitanja stavljena na dnevni red. Po Imamovićevom mišljenju, to je incijativa čije usvajanje bi značilo „vađenje ugaonog kamena iz  Dejtonskog sporazuma“.

Nema cijene zbog koje bi trebalo mijenjati navedenu dejtonsku postavku i treba se stalno pozivati na Dejtonski sporazum, na koji su inače Amerikanci vrlo osjetljivi, napominje Imamović.

Savez nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatska demokratska zajednica BiH će morati naučiti da žive s tim, u protivnom, provalija, zaključuje ovaj uvodničar sesije „Krug 99“.

Naslov njegovog izlaganja je "Zloupotreba evropskog puta BiH u svrhu potkopavanja institucija - Predsjedništva i Ustavnog suda BiH".

federalna.ba/Fena

Haris Imamović Krug 99
Dinko Gluhonjić Krug 99
0 24.03.2024 12:07
Azra Zornić David Pettigrew Krug 99
0 17.03.2024 18:21
Krug 99 Azra Zornić David Pettigrew
0 17.03.2024 11:42
Krug 99 pravosuđe Tatjana Savić Demir Delić
0 10.03.2024 13:58
Zoran Vuletić Krug 99 Srbija
0 03.03.2024 11:52