videoprilog Gordane Antonić (Dnevnik 2)

Ima država koje su davno ispunile uslove, ali do članstva nisu stigle

Evropsko vijeće trebalo bi odlučivati o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom na sjednici 21. marta. Tada će biti poznato koliko smo od evropske perspektive udaljeni. Međutim, i sam proces pregovora za pristupanje EU nije garancija da će vlasti efikasno i brzo ispuniti sve obaveze. Primjer susjednih država potvrda je toga.

Obimna radna verzija Programa integrisanja – plana usklađivanja propisa, koji je uvid u bh. spremnost za otvaranje pregovora sa EU, završena je nakon zastoja. U narednom periodu očekuje se mišljenje Evropske komisije o urađenom.

„Što se tiče novog izvještaja, moja očekivanja su realna. Od vlasti BiH se očekuje da naprave svoj dio posla i još nekoliko koraka i da pokažemo političku mudrost i volju da mi to možemo uraditi i primijeniti pravo EU na svom teritoriju kao što to one čine u EU“, kazala je Elvira Habota, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH.

Naša država će, ukoliko bude pozitivna odluka Evropskog vijeća, pregovore voditi po novoj metodologiji. Širenjem Unije sve je više i zadataka pred kandidatskim zemljama.

„Imamo otvaranje klastera. U tom smislu je možda malo povoljnija situacija, ali ne možemo zatvoriti klaster dok ne završimo sva pojedinačna poglavlja. Hrvatska je imala uvođenje benchmarka i poglavlja 23. Već sada sa klasterima imamo poglavlja o kojima se ranije nije pregovaralo“, objašnjava Darija Ramljak, pomoćnica direktorice Direkcije za evropske integracije BiH.

Put zemalja regiona ka evrointegracijama nije nesmetan. Mnoge su odavno ispunile zatjevne uslove, ali još čekaju članstvo. Srbiji je zbog unutrašnje političke situacije put ka EU dodatno otežan.

„Ova situacija ako se ne razriješi na način koji je u skladu sa principima slobodnih i poštenih izbora, možemo reći da naši pristupni pregovori mogu biti stavljeni na led. Rezolucijom Evropskog parlamenta se traži međunarodna istraga - to nije normalno u procesu pristupanja da se dešava u državi“, ističe Vladimir Međak, bivši glavni pravni savjetnik pregovaračkog tima Srbije.

„Mi smo morali potpisati ugovor sa Bugarskom za dobrosusjedstvo, morali smo potpisati ugovor sa Grčkom, onaj Prespanski ugovor kojim smo morali promijeniti čak i svoje ime. Koliko su složeni procesi, biće jasnije nakon izbora u aprilu i maju, a to su predsjednički izbori i izbori za novi parlament“, podsjeća Dragan Tilev, savjetnik u Sekretarijatu za EU integracije Vlade Sjeverne Makedonije.

Tek nakon otvaranja pregovora država će se suočiti sa nedostacima uspostavljenog mehanizma koji omogućava BiH da se jednim glasom obraća EU.

„Proces pregovaranja i pristupanja EU će biti dugotrajan. Siguran sam da će određene politike zahtijevati da se primjenjuje Mehanizam koordinacije. Do te mjere će se to banalizirati - da će se tražiti da se o pojedinim pitanjima donose odluke i da se pitaju i kantoni unutar Federacije BiH, koji nemaju nikakve veze sa vanjskom politikom BiH“, upozorava DF-ov Dženan Đonlagić, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za evropske integracije PSBiH.

„BiH je faktički nedovršena država samim tim što ima i dalje Ustav kao dio Mirovnog sporazuma, visokog predstavnika, što je Dejtonskim sporazumom konstituisana. Najgore u tome je što se dejtonski Ustav ne poštuje ili ga svako tumači na svoj način“, smatra Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada.

Osim ispunjavanja zacrtanih preporuka i harmonizacije propisa, evrointegracijski put zemalja Zapadnog Balkana zavisiće i od novog sastava Evropskog parlamenta te načina odlučivanja nadležnih jer je do sada potrebna bila jednoglasnost koju teško postižemo i unutar BiH.

federalna.ba

članstvo članstvo u EU pregovori pristupni pregovori početak pregovora
Kosovo Vijeće Evrope članstvo Odgovorite ljudima Odgođeno
0 17.05.2024 11:11
pregovori Palestina zaustavljeni Rafah
0 14.05.2024 11:09
javno mnijenje Zapadni Balkan Evropska Unija članstvo istraživanje
0 14.05.2024 10:04
Ursula von der Leyen Rusija Ukrajina pregovori
0 14.05.2024 09:38
BiH Vijeće Evrope članstvo konferencija
0 10.05.2024 12:39
Vlada Hrvatska pregovori
0 08.05.2024 15:26